Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podržali Vukovarce

Prosvjednici u Sotinu: Ne želimo ćirilicu ni sada niti ikada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na mjestu masovne grobnice u Sotinu okupilo se stotinjak prosvjednika koji su u koloni i molitvi zapalili svijeće nestalim Sotinjanima u Domovinskom ratu.

Ne želimo ćirilicu niti sada niti ikada jer to nije obično pismo već pismo pod kojim su činjeni zločini nad Hrvatima i ostalim nesrbima u Domovinskom ratu, poručili su danas prosvjednici okupljeni na mjestu masovne grobnice kod nekadašnje klaonice u Sotinu.

Do mjesta masovne grobnice, iz koje su proljetos ekshumirani posmrtni ostaci desetak žrtava agresije na to vukovarsko prigradsko naselje 1991. godine, prosvjednici, njih oko 150, došli su u koloni od križanja za Ilok i Tovarnik. Nosili su fotografije 33 Sotinjana nestalih u Domovinskom ratu za kojima se još uvije traga te 31 do sada pronađenog sumještanina.

Moleći kod masovne grobnice za žrtve Domovinskog rata iz Sotina, gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru fra Gordan Propadalo, koji je u koloni predvodio i molitvu krunice, pozvao je sotinske Srbe da progovore o sudbini nestalih Hrvata iz Sotina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Promijenjen statut grada Šef vukovarskog SDSS-a nakon ukidanja ćirilice: "Pogažen je minimum ljudskih prava. Ovo je ogroman korak unazad" Slika nije dostupna Istraživanje među građanima Referendum o ćirilici bi ipak prošao? Većina građana uz Stožer!

>>Stožer traži Matićevu ostavku, on odgovara: Zna se tko sve vodi!

"Da ne ostanu u tami, mraku i paklu", istaknuo je te sugrađanima srpske nacionalnosti poručio i da se sjete da su i oni kršćani, da se suživot može graditi isključivo na istini, pravdi i dobru te u konačnici na kajanju.

Sandra Milić, kćer još uvijek nestalog mještanina Sotina, usprotivila se postavljanju dvojezičnih ploča u Vukovaru jer one za nju i ostale Hrvate, kako je kazala, simboliziraju mržnju, nasilje i zlo koje se dogodilo u Vukovaru 1991. godine.

Prosvjednicima se obratio i koordinator Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Zdenko Cikoja, poručivši kako je ćirilicom, nakon okupacije Sotina, bila obilježena svaka kuća sotinskih Hrvata.

Nakon molitve i paljenja svijeća prosvjednici su se s hrvatskim zastavama te transparentima protiv uvođenja ćirilice u koloni uputili prema središtu Sotina. Kod križa u parku pročitat će imena svih Sotinjana nestalih, ubijenih i poginulih u Domovinskom ratu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene