Nekoliko stotina građana, predstavnika udruga i sindikata Zagrebačkog holdinga okupilo se jutros ispred Stare gradske vijećnice u prosvjednoj akciji protiv odvajanja i privatizacije te davanja u koncesiju podružnica Holdinga.


Prosvjednici su upozorili da će to dovesti do pada kvalitete usluga i povećanja cijena za građane.

'Želimo jasno poručiti Gradskoj upravi da ne damo našu imovinu i da ne damo naše komunalne usluge', kazao je Teodor Celakoski iz 'Prava na grad' tijekom prosvjedne akcije uoči sjednice zagrebačke Gradske skupštine.

Upozorio je da tvrdnja gradonačelnika Milana Bandića kako 'pripremaju mladu za dernek i udaju' jasno ukazuju na smjer privatizacije i koncesioniranje Holdinga, odnosno 'pogodovanje pojedinačnim igračima na štetu građana, kvalitete i cijene usluge'.

Vezani članci Jelena Pavičić Vukičević - 1 Ide Bandićevim stopama? Je li Pavičić Vukičević našim novcem platila oglas u medijima kako bi se pohvalila projektima u Zagrebu Milan Bandić u gradskoj Skupštini - 1 Nakon Bandićeva govora prekinuta maratonska sjednica Gradske skupštine

'Ova gradska vlast, koja je proizvela dugove i stvorila ovu situaciju, sada to hoće naplatiti od građana', upozorio je Celakoski i dodao da će se i ono malo s čime su građani bili zadovoljni i što vrijedi pretvoriti u nečiji privatni interes.

Ustvrdio je kako su apsolutno protiv privatizacije bilo kojeg javnog servisa koji ima status monopola, posebice Čistoće te Vodoopskrbe i odvodnje jer će, smatra Celakoski, u protivnom javni servis pasti u ruke nepouzdanih aktera koji će grad moći ucjenjivati.

>>UŽIVO Bandić prosvjednicima: Što oni rade ispred Skupštine za vrijeme radnog vremena?

'Tome se oštro suprostavljamo i stvaramo platformu sndikata i udruga koje će stati nasuprot trenda koji gradonačelnik i njegovi sateliti, poput HSLS-a i Ferdeljija žele sprovesti u gradu 'na brzaka', rekao je Celakoski.

Predstavnike sindikata također zabrinjava način izdvajanja podružnica iz Holdinga, a među njima je i Branka Šturlan, glavna povjerenica sindikalne podružnice 'Čistoće' pri Samostalnom sindikatu komunalnih radnika Hrvatske.

'Ostajemo bez zemljišta i nekretnina, bez mehaničko-servisnih prostora za našu osnovnu djelatnost, kao i bez 165 milijuna gotovinskih sredstava, a to znači da ćemo za sva vozila, nekretnine i objekte morati plaćati debeli najam', upozorila je. 'Eto kako nas pripremaju za tržište', rekla je Šturlan i izrazila sumnju u dobre namjere poslodavca.

'Situacija u kojoj se iz Holdinga izdvaja samo djelatnost, a ne imovina jasno pokazuje da je tendencija ili privatizacije Čistoće ili davanje usluge u koncesiju. U oba slučaja dolazi do porasta cijena i pada kvalitete usluge te gubitka kontrole građana nad sustavom gospodarenje otpadom i to moramo spriječiti', poručio je predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić.

Naveo je da se na referendumu u Beču 87 posto građana izjasnilo protiv privatizacije javnih komunalnih usluga te da sličan referendum nije isključeni ni u Zagrebu. 'Budimpešta, Pariz i Berlin koncesionirali su svoje javne usluge i sada ih pokušavaju vratiti, no to je put bez povratka jer moraju platiti dvaput, odnosno koncesionarima nadoknaditi izmaklu dobit, a to je vrlo skupo. Ne smijemo ponoviti tu grešku', istaknuo je.

Gradonačelnik Bandić je tijekom aktualnog sata prosvjednike ispred Stare gradske vijećnice nazvao 'šetačima koji nemaju što raditi ispred Skupštine za radnog vremena'. 'Među njima sigurno nema vozača Čistoće ili ZET-a. Oni voze', dodao je Bandić.

To je rekao nakon što je zastupnik Ivan Tepeš iz HSP AS pozdravio predstavnike sindikata Holdinga nazočne na sjednici. 'Pustite da ogulim krumpir do kraja', poručio je Bandić, dodajući kako se prosvjedi poduzimaju tek nakon što se iscrpe sve mogućnosti za razgovor.

'Jeste li pozvali predsjednika Uprave Holdinga na razgovor, a da se on nije odazvao', upitao je Bandić. Ustvrdio je i da se o temi privatizacije Holdinga govori da bi se skrenulo s tema prodaje autoputa, HPB-a i Croatia osiguranja. 'Za 13 godina mi smo kupili nekretnine u vrijednosti od 500 milijuna eura', zaključio je Bandić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook