Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon bačenog suzavca

Iz Zagreb Pridea pozvali da se na nasilje odgovori istom mjerom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Organizatori iz Zagreb Pridea kažu da se okupilo više od tisuću građana i aktivista, no policija opovrgava te brojke i kaže - bilo ih je oko 400.

Jedan od govornika na prosvjedu u organizaciji Zagreb Pridea otvoreno je pozvao da pripadnici LGBT zajednice nanasilje odgovore istom mjerom: "Bori se riječima, strpljenjem, edukacijom, prosvjedom i političkim akcijama. Ali bogami i šakama", poručio je jedan od službenih govornika.

Pročitajte i ovo Franko Dota ZA DNEVNIK NOVE TV Franko Dota iz Zagreb Pridea: "Nasilja i dalje ima, ali prolazi ispod radara, ljudi nemaju povjerenja da će se to riješiti" Slika nije dostupna Prozvali i zastupnike Organizatori Povorke ponosa: "Očekujemo da policija sve ove napade obrađuje kao zločine iz mržnje, a ne kao prekršaje''

Svi ostali govornici pozvali su na zajedništvo i mir te da se svi zajedno bore protiv nasilja i mržnje.

Predstavnica Centra za mirovne studije Sandra Benčić sa skupa je poručila političarima da se njihova politika čita iz djela te ustvrdila da je ono što govore zapravo nastavak politike bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i politika hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u transformaciji Hrvatske u neliberalnu demokraciju.

Benčić je rekla kako je potpredsjednik Vlade Davor Ivo Stier, zadužen za ljudska prava, otišao na Tradfest na kojem je jasno dao do znanja da postoje zakoni koji nisu uvijek u skladu s prirodnim zakonima, da je to izazov kršćanina, ali da ne treba provoditi revoluciju, nego polako i sustavno mijenjati društvo.

Upravo je to, smatra, osnovna razlika između prošle i ove vlade koja je suptilnija u modusima transformacije ustavnog poretka, temeljenog na ljudskim pravima, u sustav neliberalne demokracije.

Benčić je također ocijenila da je za Stierovog savjetnika za ljudska prava "cinično" imenovan Ladislav Ilčić koji je, kako je rekla, poznat po izjavama da je homoseksualnost zlo i izopačenost. "Poručujemo da nam ovdje nije dobro dok god vlast daje pogonsko gorivo nasilnicima", rekla je, ali i poručila da će, unatoč savjetima da mogu otići, oni ostati i dalje se boriti da bi svima bilo bolje.

Jednosatni prosvjed na Trgu žrtava fašizma s istaknutim zastavama u duginim bojama osiguravale su policijske snage i sve je prošlo bez incidenta.

Na prosvjedu se prema procjenama novinara okupilo više od tisuću ljudi, dok se prema policijskim podacima na prosvjedu okupilo 400-tinjak ljudi.

 

Prosvjed nakon bačenog suzavca u jedan zagrebački noćni klub

Dan nakon napada suzavcem u zagrebačkom noćnom klubu Super Super u kojem se održavala tematska LGBT zabava, Zagreb Pride upozorio je da su nasilje i mržnja u posljednje vrijeme u porastu zbog čega se održava prosvjed protiv takvih pojava, dok policiju poziva da što prije istraži okolnosti napada i zajamče sigurnost toj populaciji.

Izvršni koordinator Zagreb Pridea Jelena Poštić rekao je na konferenciji za novinare u Kući ljudskih prava u Zagrebu da takvih događaja nije bilo u proteklih nekoliko godina, ali da su u zadnje vrijeme svjedoci porasta otvorenog nasilja i mržnje.

Zagreb Pride je, kaže Poštić, dobio niz poruka putem društvenih mreža koje potiču na mržnju zbog čega će podnijeti 11 kaznenih i šest prekršajnih prijava. Policiju pozivaju da što prije provede istragu te da s obzirom na okolnosti poduzme sve mjere kako bi im zajamčila sigurnost.

Građane i građanke je pozvao da im se pridruže u 18 sati na Trgu žrtava fašizma gdje žele poručiti da je dosta nasilja i mržnje i da ljubav pobjeđuje svaku mržnju.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene