Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRESICA ZAGREB PRIDEA

"Prijete nam i da će doći na današnji prosvjed i baciti suzavac na nas"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hana Grgić ispričala je što se sve događalo te noći u klubu Super Super, kada je nepoznati počinitelj bacio suzavac tijekom LGBT večeri. "Odbijamo živjeti u prošlosti. Odbijamo da sadašnjost bude obilježena mržnjom i nasiljem", poručili su iz Zagreb Pridea i najavili večerašnji prosvjedni skup na Trgu žrtava fašizma.

Udruga Zagreb Pride danas je održala konferenciju za medije u povodu napada u zagrebačkom klubu Super Super, na kojoj je Hana Grgić, koja je svjedočila tom nasilničkom činu, bacanju suzavca u prepun klub, ispričala što se sve događalo te noći. "Prvih 24 sata nakon toga bili su strašni. To je bio nevjerojatan teror."

Pročitajte i ovo Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Razgovori se nastavljaju Plenković: "Već sada imamo 76 ruku. Grbin je treći predsjednik SDP-a kojeg šaljem u penziju" Milorad Pupovac Pregovori i razgovori Pupovac: "O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi – SDSS"

Grgić je kazala kako je suzavac bačen na sredinu kluba, što znači, smatra ona, da je namjera bila da se proširi po cijelom prostoru. "Pobjegla sam u WC, ali dim mi je ušao u usta i nos... Bilo je neopisivo, mislila sam da je to kraj. Mnogi u WC-u kašljali su, vrištali i razbijali prozore." Kazala je kako je tada shvatila da je riječ o suzavcu, pri čemu joj je laknulo, jer je prvo mislila da je bomba. Putem razglasa molili su ljude da što prije napuste klub. Nakon što je izašla i našla prijatelje, vidjela je i kako je došla policija, ali nitko je nije legitimirao.

Istaknula je kako će svaki ponovni odlazak u taj klub biti obilježen strahom, ali i da ovaj napad neće nikoga spriječiti. "Naši prostori trebaju ostati sigurni!"

Na presici su svoja iskustva trebale ispričati još dvije osobe, no Jelena Poštić, koordinatorica Zagreb Pridea, kazala je kako su odustali jer se boje. Poštić je kazala i kako se mržnja i netrpeljivost iskazuju i prema drugim manjinama. Rekla je i da na adresu Zagreb Pridea u zadnje vrijeme stiže niz prijetnji pa i to pokazuje negativne tendencije u društvu. Iz udruge su istaknuli i da su razočarani što se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nije oglasila niti je osudila napad. 

Glasnović kao jedan od poticatelja netolerancije

Poštić je kazala kako će zbog govora mržnje preko društvenih mreža podnijeti 11 kaznenih i 6 prekršajnih prijava. "Prijete nam od toga da će danas doći i baciti suzavac na nas, do 'ubij, 'zakolji', i sl.", rekla je Poštić. "Pozivam policiju da brzo i temeljito provede istragu i što prije izađe van s detaljima", rekla je ona. "U zadnjih nekoliko godina nije bilo ovakvog nasilja, mislili smo da je to gotovo. Naravno da je sve povezano s političkim izjavama. Svjedoci smo različitiih vrsta napada na pripadnike LGBT populacije, kao i prema drugim manjinama, što definitivno ima utjecaj na javno mnijenje." Nije htjela poimence navesti tko to iz javnog života širi netoleranciju, ali na pitanje je li jedan od njih i Željko Glasnović, kazala je kako jest.

Iz udruge su ujedno najavili miran prosvjed protiv nasilja i mržnje, koji će se održati u 18 sati na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu. "Očekujemo da će nam se sugrađani večeras pridružiti na prosvjedu i pokazati solidarnost s osobama koje su bile u tom klubu", dodala je Poštić.

U najavi prosvjeda istaknuli su: "Vrijeme je da kažemo: DOSTA! Zagreb Pride vas sve poziva: pokažimo da svi mi građani i građanke Republike Hrvatske nećemo stajati sa strane i gledati kako se temelji ove države urušavaju pod izlikom domoljublja i tradicije. Ne dopustimo da nam ekstremisti i fundamentalisti preotmu domovinu.

Kucnuo je čas da budemo neustrašivi i neustrašive, još strastvenije nego što smo bili i bile 2002. godine kad su nas također probali ušutkati suzavcem. Odbijamo živjeti u prošlosti. Odbijamo da sadašnjost bude obilježena mržnjom i nasiljem.

U ponedjeljak 13. veljače 2017. godine u 18 sati, na Trgu žrtava fašizma, pridružite nam se na mirnom prosvjedu. Dosta je mržnje! Dosta je nasilja! Dosta je fašizacije i militarizacije društva! Dosta je šutnje! Naša budućnost ovisi isključivo o nama. Zahtijevamo društvo prihvaćanja, jednakopravnosti i solidarnosti u kojem ima mjesta za sve ponosne i hrabre ljude. Ljubav jest i ostaje jača od mržnje!"

Skupovi podrške i u drugim gradovima

Podsjetimo, u klubu Super Super u subotu je organizirana LGBT večer, koji je nasilno prekinuo nepoznati počinitelj ubacivši u klub suzavac. U stampedu koji je nastao zbog pokušaja više desetaka ljudi da izađu iz otrovanog prostora te razbijanju prozora u nastojanju da dođu do svježeg zraka ozlijeđeno je nekoliko ljudi. Policija trenutačno provodi istragu u cilju utvrđivanja počinitelja. Ovaj je zločin odmah izazvao lavinu reakcija,između ostalog i Vlade te niza političara.

I drugi gradovi najavili su kako će se pridružiti prosvjedu Zagreb Pridea pa je tako skup podrške sazvan za isto vrijeme i u Poreču te Sarajevu. "LGBT osobe tjera se u 'njihova 4 zida', a onda iste zidove homofobi/kinje koriste kao plinske komore. Država im pomaže tako da na iste te zidove postavlja širom otvorena vrata kroz koja zločinci/ke i nasilnici/ice bez sankcija mogu ulaziti i izlaziti, mrziti i napadati. Dosta nam je antifašizma kao floskule i nepodržavanje nasilja na papiru političkih stranaka, tražimo da proklamirane vrijednosti brane aktivno i na ulici.

Mi, LGBT osobe u Istri, zahtijevamo ravnopravnost! Mi, građani/ke u Istri, zahtijevamo ravnopravnost! Danas nas se napada u Zagrebu, sutra na red dolazi i ostatak Hrvatske. Danas LGBT, sutra neka druga manjina. Država je odgovorna za nasilje, fašizacija, militarizacija društva i desničarenje nasilnicima/icama nudi opravdanja", poručili su iz porečkog Centra za građanske inicijative, organizatora istarskog skupa.

Iz Vlade su danas najavili kako će potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier dati izjavu za medije u 14:55 sati ispred zagrebačkog noćnog kluba Super Super.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene