Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne žele pripojenje župi Jalžabet

Prosvjed vjernika: Ne duhovnom nasilju koje provode nad nama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dio vjernika Jakopovca i Kaštelanca, njih dvjestotinjak, nezadovoljnih odlukom varaždinskog biskupa monsinjor Josipa Mrzljaka da se ta dva sela pripoje župi Jalžabet, okupio se danas prijepodne na mirnom prosvjedu ispred župne crkve u Varaždinskim Toplicama.

Vjernici, koji su prije dva tjedna prosvjedovali pred varaždinskom katedralom, traže od varaždinskog biskupa da povuče svoju odluku. Pozivaju se na povijesnu činjenicu da već više od petsto godina pripadaju župi Varaždinske Toplice i ne prihvaćaju objašnjenje da je biskupova odluka posljedica želje mnogih vjernika, kaže glasnogovornik nezadovoljnih vjernika Jakopovca i Kaštelanca Josip Družinić.

Pročitajte i ovo Tomislav Horvatinčić - 1 VIP TRETMANI ILI PRAVO? Tomislav Horvatinčić nije jedini zatvorenik koji je mjesto u ćeliji zamijenio za - toplice Ivo Sanader dva tjedna Bivši premijer Sanader je u Krapinskim toplicama nakon manjeg zahvata na kralješnici

>> 'Ne duhovnom nasilju kakvo nije zabilježeno u povijesti Crkve'

'Danas smo došli ovdje da bismo pokazali kako nas nije niti dvadeset niti četrdeset, već preko dvijestotine, koji smo danas došli pred crkvu i čekamo na novu odluku našeg biskupa', kazao je Družinić.

'Okupili smo se ovdje da kažemo ne duhovnom nasilju koje se nad nama provodi', moglo se čuti u jednom od dva pisma mještana, koja su pročitana na današnjem prosvjedu, a namijenjena su crkvenim dužnosnicima.

'U dvije godine ste uništili 500 godina'

Kakve će korake dalje poduzeti nitko nije mogao reči, jer, kako ističe Družinić, treba prvo razgovarati s nezadovoljnim vjernicima, a tek će se onda vidjeti što dalje. Okupljeni vjernici su danas ponovno nosili transparente na kojima je, među ostalim, pisalo 'U dvije godine uništili ste 500 godina',' Župniče tko vas je na to prisilio','Jakopovec + Kaštelanec > Varaždinske Toplice', 'Stoljeća smo bili zajedno ostajemo i dalje'.

Prosvjed je završio u 11 sati, kada su se vjernici uputili na misu u topličku crkvu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene