Aktivistice su prozvale Republiku Hrvatsku zato što još nije ratificirala Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u obitelji (tzv. Istanbulsku konvenciju).


Feministički kolektiv fAKTIV organizirao je danas prosvjednu akciju "Država je odgovorna za ubojstva žena jer...", koja je održana na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Neposredni povod bila su četiri ubojstva žena koje su počinili njihovi (bivši) partneri u zadnja dva mjeseca, kao i skoro održavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Vezani članci Slika nije dostupna Bernardić: "Tko tuče ženu je papak, ali nisu hrabriji ni oni koji ne žele ratificirati Istanbulsku konvenciju" Slika nije dostupna "Zar ćemo dopustiti da bude normalno da žena treba biti pokorna svome mužu?"

Aktivistkinje su poručile kako država snosi odgovornost za ova ubojstva jer slučajeve nasilja ne istražuje temeljito, ne osigurava sustav podrške ženama žrtvama nasilja te se ono ne kažnjava adekvatno. Nadalje, prozivaju Republiku Hrvatsku zato što još nije ratificirala Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u obitelji (tzv. Istanbulsku konvenciju).

Na prosvjedu su pročitale proglas u kojem su zbog nemara i nečinjenja prozvale državu da je suodgovorna za ubojstva i nasilje nad ženama. Na tlu su iscrtale četiri siluete koje simboliziraju ubijene žene, a na transparentima ispisale što država ne čini za zaštitu žena.

"Previše smo puta ovih dana čule kako je nasilnik posjedovao oružje i svi su to znali, ali nitko nije reagirao, previše smo puta čule kako je je do ubojstva došlo nakon što je nasilnik nekoliko puta bio prijavljivan radi obiteljskog nasilja. Dakle, kao mnogo puta do sada, počinitelji su bili prijavljivani i procesuirani nasilnici, ali ubojstva žena nisu spriječena", poručile su aktivistkinje u proglasu.

U povodu sutrašnjeg Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, organizirana je i regionalna konferencija "Femicid Watch" za prevenciju femicida, odnosno ubijanja žena u Hrvatskoj. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upozorila je da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u okruženju koja nije ratificirala Istanbulsku konvenciju. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju