Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prosvjed u Zagrebu

Mladi znanstvenici revoltirani: "Ako želite od sustava ono što zemlja uistinu treba, onda ga morate i dostojanstveno platiti"

Aktualno Galerija Mladi znanstvenici prosvjeduju - 3 Mladi znanstvenici prosvjeduju - 3 Foto: Ranko Suvar/Cropix Mladi znanstvenici prosvjeduju - 2 Mladi znanstvenici prosvjeduju - 2 Foto: Ranko Suvar/Cropix Mladi znanstvenici prosvjeduju - 1 Mladi znanstvenici prosvjeduju - 1 Foto: Ranko Suvar/Cropix +0 Mladi znanstvenici prosvjeduju - 4 Galerija 1/4 >>
Na prosvjedu "Mladi u znanosti – visokoobrazovani, nisko plaćeni", održanom u četvrtak na Institutu Ruđer Bošković, upozoreno je na dugogodišnju potplaćenost mladih znanstvenika, čije plaće zaostaju za onima u gospodarstvu, te zatražena pravedna cijena rada za sve u sustavu znanosti.

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Tvrtko Smital rekao je da su došli u kritičnu poziciju, jer su plaće na razini s kojom se se teško može izdržati.

"Plaće mladih znanstvenika, koji su okosnica sustava uistinu zaostaju, a bez njih ne možemo dalje. Svi pokazatelji ukazuju da postoje značajne mogućnosti za povećanje plaća i pozivamo resorno Ministarstvo i Vladu da ispune svoju ulogu i društveni odgovor jer mi svoju jesmo", poručio je Smital.

Formalna je ponuda povećanja osnovice plaće od tri posto, no što će biti uredbom o koeficijentima još uvijek ne znamo, rekao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dva oštećenja Drama na sjeveru Europe! NATO u niskom startu, u slučaju sabotaže kreće odlučan odgovor

"Ne može se reći da asistent doktorant, koji se regrutira iz 10 posto najboljih studenata, nema pravo tražiti da mu plaća bude na razini prosječne u Zagrebu ili da bude plaćen koliko je prosječno plaćena osoba sa visokom stručnom spremom u gospodarstvu. O plaćama tehničkog i administrativnog osoblja o kojima također sustav ovisi da i ne govorimo", rekao je Smital.

"Stoga, ako želite od sustava ono što zemlja uistinu treba, onda ga morate i dostojanstveno platiti, to je u ovom trenutku moguće i nadam se da će nas Vlada poslušati i postaviti odnos plaća kakvi trebaju biti", poručio je Smital.

Glavni tajnik Sindikata Matija Kroflin ustvrdio je kako se materijalni položaj zaposlenika u sustavu znanosti u posljednjih 15 godina kontinuirano degradira te da se došlo do točke kada to više dalje ne ide. Istaknuo je kako je znanstvenom savjetniku u svibnju plaća rasla za dva posto, a plaća u gospodarstvu 14 posto, u situaciji inflacije od 8-9 posto.

Pročitajte i ovo Doček 2022. godine Godine su samo broj Pogledajte kako zovu 72-godišnjeg Ronalda Pichlera: "Ponekad puste suzu"

"Plaća asistenata trenutno je apsolutno nekonkurentna onoj u gospodarstvu i želimo poslati poruku onima koji na to mogu utjecati da znamo kakva je situacija i da ju nećemo dopustiti", poručio je Kroflin.

Ustrojava se novi sustav i odnosi među plaćama te su, kaže, spremni uložiti sav trud i resurse da bi sustav znanosti postavili na razinu na kojoj treba biti.

"Želimo pravednu cijenu rada za sve zaposlenike u sustavu znanosti. U ovom trenutku smo afirmativni i pristojni i nadamo se da nas vlast neće tjerati na to znanstvenici i profesori umjesto u laboratorijima i za katedrama moraju primjerenu cijenu rada tražiti na ulici", istaknuo je Kroflin.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene