Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedini fragment meteora koji se raspao iznad Čeljabinska u veljači ove godine, uskoro ide na aukciju.


Fragment meteora koji je ranije ove godine ozlijedio 1.500 ljudi u okolici ruskog rada Čeljabinska, sada se nalazi na dražbi. Škot Rob Elliot vlasnik je najimpresivnije kolekcije svemirskih artefakata u Ujedinjenom Kraljevstvu i uspio je prošvercati neke fragmente iz Rusije, a konkretno ovaj koji se nalazi na dražbi jedini je koji je uspio doći do Zapada, piše Daily Mail.

>> VIDEO Nadzorna kamera s parkirališta 'ulovila' pad meteora

Vezani članci Medicinsko osoblje, ilustracija Dok neke zemlje popuštaju mjere, kod njih zbog naglog porasta broja zaraženih uvode neradne dane: ''Broj novih novih slučajeva dosegao je vrhunac iz prošle godine'' Slika nije dostupna VIDEO Ostaci meteora koji je eksplodirao iznad Rusije obišli Zemlju

Budući da su ruske vlasti odmah po ovom astronomskom događaju u veljači najavile kako će uhititi svakoga tko bude u inozemstvu prodavao komade meteora Elliotov pomoćnik ih je sakrio u kutiji s elektroničkom opremom i poslao zračnom poštom. Iako su ruski graničari otvorili taj paket i konfiscirali neke fragmente, većina ih je ipak stigla do Elliota.

Komad meteora sada će se naći na aukciji zajedno s još 84 predmeta iz Ellitotove kolekcije, a procjenjuje se na iznos od oko 400-600 funti. Vjeruje se da će biti najskuplje prodan svemirski artefakt u Velikoj Britaniji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook