Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vlada odbila sve zastupničke amandmane, predlaže tri svoja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska Vlada danas je odbila 400-tinjak amandmana koliko su zastupnici podnijeli na prijedlog državnog proračuna za ovu godinu, a na proračun će reagirati s tri svoja amandmana.

Hrvatski sabor sutra će glasovati o amandmanima i samom proračunu za ovu godinu, a sami zastupnici na proračun su predložili 421 amandman, od čega 29 amandmana s više od milijarde kuna na proračune izvanproračunskih fondova, a na sam proračun podnijeli su 392 amandmana "teških" 8,8 milijardi kuna.

Pročitajte i ovo Vlada želi zagrabiti u mirovinsku štednju - 3 Mogućnosti i bojazni Vlada posegnula u džepove budućih umirovljenika, preusmjerili bi milijardu eura: "Veliki je rizik za korupciju" Ilustracija Vlada odriješila kesu Predstavljen proračun za iduću godinu: Dnevnik Nove TV provjerio tko su najveći gubitnici i dobitnici

I rasprava u Saboru pokazala je da nije bilo ni jedne suštinske primjedbe na proračun, svi amandmani, a ukupnoj je riječ o oko deset milijardi kuna, još su jedna pozornica za određena politička prepucavanja, ocijenio je ministar financija Ivan Šuker.

Odbijajući sve zastupničke amandmane, kao interesantne primjere naveo je da je sa 130 amandmana predloženo smanjenje proračuna Ministarstva obrane za 2,3 milijarde, a sa 125 amandmana smanjenje sredstva za SOA-u za 1,3 milijarde kuna, što je četiri godišnja proračuna SOA-e s obzirom da je u 2008. predložen njen proračun od 322 milijuna kuna.

Kao amandmane čija obrazloženja najviše govore o predlagačima, spomenuo je tzv. "žohar amandman" s obrazloženjem da bi se sredstva iskoristila za efikasniji nadzor zastupnika i konobara.

Osvrnuo se i na amandman Kluba SDP-a da se smanje prihodi od zdravstvenih doprinosa za 4 milijarde kuna, a ta sredstva namaknu porezom na kapitalnu dobit, pitajući koliko bi to trebao biti promet na Zagrebačkoj burzi da se namaknu ti novci, te podsjećajući da bi samo procedura donošenja zakona o tom porezu trajala nekoliko mjeseci.

Uz napomenu da ne bi ispalo da Vlada kritizira, premijer Ivo Sanader pozdravio je činjenicu da se većina zastupnika potrudila i dala amandmane.

"U ovom trenutku možemo biti ponosni na činjenicu da u proračunu vodimo računa o aktualnoj situaciji u Hrvatskoj i Europi, s obzirom na inflaciju i skakanje cijena prehrane, nafte na svjetskom tržištu, a da s druge strane u proračunu nismo zakidali na stečenim pravima, na društvu znanja, da nastavljamo s infrastrukturnim projektima, itd.", kazao je Sanader.

Vlada će na prijedlog proračuna intervenirati sa tri svoja 'tehnička' amandmana, a kojima bi se preraspodijelilo ukupno oko 19 milijuna kuna.

Tako bi se u Ministarstvu obrane preraspodijelililo 2,5 milijuna kuna, a u Ministarstvu zdravstva 8 milijuna kuna, od čega bi se 3,5 milijuna usmjerilo za uređenje odjela za babinjače u Petrovoj bolnici, a 4,5 milijuna za obradu uzoraka tkiva za Zakladu Ana Rukavina.

Treći se amandman odnosi na Ministarstvo vanjskih poslova kojemu bi se proračun povećao za 8,5 milijuna kuna (od čega se 4,5 milijuna odnosi na aktivnosti vezane uz NATO), a za taj bi se iznos smanjile neke stavke kod Ministarstva financija.

Vlada se očitovala i na amandmane na Prijedlog nacionalnog programa željezničke infrastrukture za razdoblje 2008.-2012., a ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta najavio je da će se, nakon rasprave zastupnika Damira Kajina o spajanju istarske željeznice s ostalim dijelovima Hrvatske, to izričitije urediti amandmanom.

Mada smo to i predvidjeli, to nije bilo eksplicite navedeno, kazao je Kameta podsjećajući da je za spajanje istarske željeznice s ostalim dijelom Hrvatske potrebno napraviti još jedan tunel kroz Učku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene