Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Saborska većina odbila prvih 50-ak amandmana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada, a potom i parlamentarna većina odbile su jutros prvih 50-ak amandmana, uglavnom SDP-ovih zastupnika, na prijedlog ovogodišnjeg državnog proračuna.

Odbačen je, među ostalim, i financijski najteži amandman, kojim je SDP tražio uvođenje nove prihodovne stavke od četiri milijarde kuna od poreza na kapitalnu dobit.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vlada odriješila kesu Predstavljen proračun za iduću godinu: Dnevnik Nove TV provjerio tko su najveći gubitnici i dobitnici Sjednica Vlade - 15 usporavanje inflacije Vlada usvojila proračunski plan za iduću godinu: Realni rast BDP-a 2,8 posto

SDP je predlagao da se taj novac utroši u smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje, no ministar financija Ivan Šuker istaknuo je kako za ovu godinu nisu planirane izmjene poreznog sustava.

Slavko Linić (SDP) uzvratio je kako mu je žao "što Vlada nije u stanju promijeniti poreznu politiku i brinuti o zdravstvu i radnicima".

Redom su odbačeni i amandmani na razdjelu Ministarstva pravosuđa, kojima su oporbeni zastupnici tražili više novca za suzbijanje korupcije, borbu protiv trgovine drogom i ljudima.

Komentirajući odbijanje amandmana kojim je tražila 100 tisuća kuna više za suzbijanje zloporabe droga Marija Lugarić (SDP) je upozorila da je za tu svrhu predviđeno tek 225 tisuća kuna, dok je za reprezentaciju u Vladinu razdjelu osigurano čak 1,5 milijuna.

Na razdjelu Ministarstva financija oporba je tražila da se s više novca pomogne županijama, gradovima i općinama, kako bi mogle uredno financirati decentralizirane funkcije.

Povećanje stavke tekuće pomoći unutar države za 120 milijuna tražio je SDP-ovac Zvonimir Mršić, koji je upozorio da je financijska nemoć lokalnih sredina dovela do štrajkova učenika u Vukovaru i Belom Manastiru, zbog preskupog školskog prijevoza.

"U državi znanja, u kojoj je srednja škola za sve, njihovi roditelji nemaju novac da bi platili autobusne karte", upozorio je Mršić, no Vlada i većina odbile su i njegov amandman.

Na razdjelu Ministarstva unutarnjih poslova zastupnici su tražili novac za gradnju novih prostora za policiju, koja, ističu, u mnogim sredinama radi u neadekvatnim uvjetima.

Ministar Berislav Rončević odgovorio je da će se novi prostori za policiju graditi po modelu javno privatnog partnerstva, te da za to ne treba osigurati novac u proračunu.

Odbijen je i niz amandmana na razdjelima Ministarstva obrane i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, kao i amandmani na razdjele za vanjsku politiku.

Odbačen je i "žohar amandman" kojim je SDP-ovac Zdenko Franić tražio dodatni novac za nadzor saborskog restorana, u kojem su novinari prošlog tjedna uočili žohare.

Franić je novinarima tada objasnio da je tim amandmanom htio ironizirati pretjerani video-nadzor u saborskim hodnicima i ukazati da mediji banaliziraju saborske sjednice, no danas ga, dok se glasovalo o njegovu amandmanu, nije bilo u sabornici.

Nisu prošli ni amandmani kojima je Gordana Sobol (SDP) za gotovo svaki resor tražila po sto tisuća kuna za promicanje ravnopravnosti spolova.

Njezin stranački kolega Ivica Pančić neprimjerenim je ocijenio jučerašnje izjave nekih ministara da zastupnički amandmani služe za samopromociju zastupnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene