Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema novaca na računu

Proračun se ne puni, a javni dug sve je veći; Oporba: 'HNB ne čini dovoljno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U državnom proračunu nema dovoljno novca. Vlada će po novi kredit od oko milijardu eura koliki je i proračunski manjak.

Javni dug države raste na više od 60 posto koliko dopušta Europska Unija. No Vladu to neće spriječiti da krajem ovog mjeseca uzme novi kredit od oko milijardu eura i pokrpa proračunski manjak.

Pročitajte i ovo Glasačka kutija Nova odluka Vlade Ova četiri mjesta u lipnju idu na prijevremene izbore Slika nije dostupna MMF se predomislio Gospodarstvo će padati, ali će nešto ipak rasti - nezaposlenost!

Još 75 milijuna eura na 20 godina posudila je Vladi i Svjetska banka za reforme u zdravstvu. I dok se proračun ne puni kao što je planirano, javni dug raste, oporba proziva Hrvatsku narodnu banku da ne čini dovoljno za oporavak gospodarstva.

Ministar obrazovanja Željko Jovanović o poreznom dugu fakulteta

U državnom proračunu nema dovoljno novca. Vlada će po novi kredit od oko milijardu eura koliki je i proračunski manjak. Na nove i stare drugove u ovoj godini Vlada planira potrošiti 33 i pol milijarde kuna. Javni dug zato raste na u Uniji nedopuštenih 67 posto BDP-a. Nedostaju reforme preskupe države i reakcija Narodne banke da se smanje kamate za kreditiranje gospodarstva upozoravaju iz HDZ-a.

'To nije jedna strukturna reforma to je njih puno i međutim za to treba imati puno političke volje i hrabrosti. Očigledno je da danas isto HNB ne želi ući odlučnije u ovo nego je ljepše ovako daleko sa distance što treba napraviti', rekao je bivši HDZ-ov ministar financija Ivan Šuker.

HNB uključuje i prijedlog laburista. Od 12 milijardi eura pričuva predlažu da HNB 5 milijardi posudi državi po kamati manjoj od tržišne s počekom i tako se proračunske milijarde umjesto na kamate usmjere u investicije.

'Javni dug nominalno bi ostao isti ali bi se smanjile kamatne obveze, promjenio vjerovnik, i time omogućilo financiranje ili pomaganje financiranja razvoja proizvodnog dijela gospodarstva.', istaknuo je šef laburista Dragutin Lesar.

Zapreka za promjenu HNB-ove monetarne politike, poručuje profesor Jakovčević, nema. 'HNB je u sustavu središnjih banaka europske Unije ali nije u monetarnoj uniji. Postojeća regulativa omogućava da se taj reprogram obavi na otvorenom tržištu', rekao je Jakovčević.

Doznajte kome je svaki čovjek na svijetu dužan 48 milijuna eura

Guverner je jučer poručio da monetarnu politiku neće mijenjati. Danas na upite ne odgovara, a potpora mu stiže iz Vlade. 'Guverner dobro vodi monetarnu politiku', ističe ministar Ivan Vrdoljak.

Ugledne američke novine Financial Times pišu da će Hrvatsku spasiti nafta i plin iz Jadrana. No ne prije 2019. 'To će se reflektirati na naravno i na cijenu energenata koja će tada biti što je moguće manja ali i na rast industrijske proizvodnje', dodaje Vrdoljak.

A da se do tada ne bi živjelo na kredit, potrebna je odlučnija reformska politika Vlade.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene