Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro 'Made in China'

Je li ovo posljednji kišobran proizveden u Hrvatskoj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zatvaranje prijeti mnogim obrtima, posebno onim tradicijskim. U naletu novih tehnologija i jeftine robe s Dalekog istoka, ali i sve manje interesa mladih, određena zanimanja jednostavno nestaju.

Ručni rad, pamučno platno crvene boje, drveni štap, drvena drška - tradicionalni je šestinski kišobran iz radionice Cerovečki. Ručni rad, pamučno platno crvene boje, drveni štap, drvena drška - tradicionalni je šestinski kišobran iz radionice Cerovečki.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pokretači gospodarstva DO SNA KROZ 'ŠUMU' SLOŽENIH POTPISA I POTICAJE 'Nije bilo lako, ali smogli smo snage i ispunjava se' Slika nije dostupna Teški mjeseci Evo na koji način država pomaže obrtnicima

Tomislav je vlasnik posljednje radnje u Zagrebu koja proizvodi kišobrane. 'Uvozne robe je sve više, ta roba je većinom nekvalitetna, ali naši kišobrani su ručno rađeni i mi se jedino kvalitetom možemo oduprijeti toj konkurenciji', kaže Tomislav Cerovečki.

Bez obzira na kvalitetu tradicijski obrti teško se nose s naletom novih tehnologija i jeftinije robe. Šestinski kišobran jedan je od simbola grada Zagreba, ali pitanje je hoće li nestati iz svakodnevnog života.

VIDEO Liječnik držao govor na prosvjedu, žena ga ZVIZNULA kišobranom

Od početka krize 2008. u Hrvatskoj je bilo otvoreno nešto više od 100.000 obrta. Danas ih radi 80.407. U 5 godina ključ u bravu stavilo je 20.370 obrtnika.

A tradicijska zanimanja jedna su od najugroženijih, kažu u zagrebačkom udruženju obrtnika. 'Tradicijska zanimanja su sasvim sigurno potrebna jer onaj tko ne zna otkud je krenuo ne zna ni kamo ide. U tom smislu sva ta zanimanja i obrti su potrebna', kaže Boris Trupec, tajnik udruženja obrtnika grada Zagreba.

Potrebni, ali polako izumiru. Tomislava je na tržištu održala prije svega ljubav prema poslu. 'Jednostavno voliš taj posao, napraviti nešto svojim rukama, dobit dobar materijal, žicu, dršku sve to spojiti i staviti ga u izlog. Naiđe neka gospođa vidi ga i kupi ga. To je gušt', kaže Tomislav Cerovečki.

Tomislav naučnika nema. Pitanje je hoće li nam i šestinski kišobrani dolaziti s oznakom s Dalekog istoka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene