Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sve je počelo kao hobi za vlastite potrebe, no kada su skuhali svoje prvo domaće pivo, odlučili su zakuhati i novu poslovnu ideju. Iako im birokracija nije išla na ruku, jer propisi ne prave razliku između velikih i malih pivovara, dvojac iz Osijeka bio je uporan i u kratkom vremenu - uspio.


Još ljetos kuhanje domaćeg piva u podrumu bio je njihov hobi - samo nekoliko mjeseci kasnije osnovali su tvrtku i pokrenuli proizvodnju.

Vezani članci PR Povratak publike na tribine u fokusu 22. Pannonian Challengea Osječki poduzetnički inkubator je pretijesan (Foto: Dnevnik.hr) - 2 I to je moguće: Ovi su Slavonci pronašli način kako da zarade, a da ne napuštaju svoju domovinu

'Ideju koju smo imali prije godinu dana kad se prvi put javila za otvaranje craft pivovare, do realizacije - da, san se ispunjava lagano', kaže nam Igor Ilić, suvlasnik pivovare.

U Poduzetničkom inkubatoru Bios, Igor i Danijel otvorili su prvu malu pivovaru u Osijeku i jednu od desetak sličnih u Hrvatskoj. Na putu su ih čekali razni poticaji, ali i šuma složenih propisa.

'Nije baš bio lagan, ali ideja je bila super, naravno, kroz priču prema svima našim prijateljima svi su nas podržali u tome i jednostavno smogli smo snage da krenemo', kaže drugi suvlasnik pivovare Danijel Božurić.

U Hrvatskoj je ove godine otvoreno više od 20 tisuća malih tvrtki, te gotovo 7000 obrta, no mnogi propadnu. Prema podacima Obrtničke komore, svaki se mjesec ugasi oko stotinu obrta. U poduzetničkim inkubatorima prvi su poslovni koraci sigurniji i lakši.

'Ono što nama Bios trenutno nudi je odlična infrastruktura, pomoć pri određenim stvarima koje nam trebaju kroz poslovanje', kaže Željko Prša, direktor informatičke tvrtke.

Željkova tvrtka bavi se izradom stranica za online trgovine, pretežito stranih kupaca. Posluje tri godine i sljedeće će biti spremna osamostaliti se.

Od 54 tvrtke koje su do sada izašle iz osječkog inkubatora, većina je opstala. 'One informacije koje mi imamo da je nekih 68 posto tih tvrtki nastavilo s poslovanjem', kaže direktor Biosa Jean-Pierre Maričić.

Na to računaju i dečki s početka priče.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook