Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Među 380.893 nezaposlenih osoba, veliki je broj i vlasnika ugašenih obrta.


Onim obrtnicima koji su uspjeli opstati, zimski mjeseci, zbog nedostatka posla, predstavljaju veliki problem. Da bi obrtnicima olakšali poslovanje i opstanak na tržištu, neki su gradovi spustili cijene najamnina.

Vezani članci Procvjetale biljke Stižu promjene za Gorane: Prije dvije godine skidali su snijeg s krovova, a danas u Gorskom kotaru cvatu jaglaci i visibabe Zabava na radnom mjestu Imaju tajni život, na poslu snimaju škakljive fotografije samo za odabrane

Među gradskim vlastima koje su smanjile zakupnine i ona je zadarska. Svako olakšanje obrtnicima je dobrodošlo. Prije svega, zato što su gradovi od početka godine u sustavu naplate PDV-a, što znači da se PDV plaća i na zakupnine gradskih prostora.

U Zadru će obrtnici imati popuste od 15 posto do kraja ožujka, dakle, tijekom prva 3 mjeseca ove godine, koja su za poslovanje najkritičnija. Dobrih primjera ima još. Primjerice, u Šibeniku, gdje će korisnici prostora imati smanjenje od 20 posto, i to dugoročno, sve dok im traje ugovor o zakupu.

VIDEO Ovo su poslovi u Hrvatskoj koje mladi ne žele raditi

'Moj je trošak svaki dan minimalno 300 kuna, da bi mogao pokriti obaveze i troškove', rekao je obrtnik Nediljko Galešić. Zato će mu pomoći smanjenje zakupnine. Da vrijeme za obrtništvo nije povoljno, iskusio je i Ivica Čulina. Prva tri mjeseca, kaže, najradije bi preskočio.

'To je najgori period u godini i ima vrlo malo posla. Jednostavno, dogodi se da popodne ne uđe nitko. Baš nitko', kaže Čulina.

Mnogi nisu preživjeli. Prošle godine broj obrta u Hrvatskoj je pao za 3.307. A od početka krize 2008. prijavljeno je čak 20.370 aktivnih obrta manje. I zato je olakšica u obliku manjih zakupnina itekako korisna. U isto vrijeme, na rezanje nekih nameta još se uvijek čeka. Primjerice, ZAMP-a.

Najgore je kad poslovanje završi lokotom. S obzirom da velikih investicija kronično nedostaje, svaki poticaj ili olakšica za malo poduzetništvo i obrte su poželjni. U ovom slučaju, smanjenje zakupnina zapravo pokazuje dobru stranu lokalnih vlasti, koje na opstanak obrta - mogu utjecati. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook