Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Među 380.893 nezaposlenih osoba, veliki je broj i vlasnika ugašenih obrta.


Onim obrtnicima koji su uspjeli opstati, zimski mjeseci, zbog nedostatka posla, predstavljaju veliki problem. Da bi obrtnicima olakšali poslovanje i opstanak na tržištu, neki su gradovi spustili cijene najamnina.

Vezani članci Nezgoda na poslu Da vam srce pukne... Na poslu ih zadesile takve nezgode da im je upropašten cijeli dan Zadarski sindrom bijelih izloga (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Sindrom bijelih izloga zahvatio Zadar: Brojni obrtnici i ugostitelji stavili ključ u bravu

Među gradskim vlastima koje su smanjile zakupnine i ona je zadarska. Svako olakšanje obrtnicima je dobrodošlo. Prije svega, zato što su gradovi od početka godine u sustavu naplate PDV-a, što znači da se PDV plaća i na zakupnine gradskih prostora.

U Zadru će obrtnici imati popuste od 15 posto do kraja ožujka, dakle, tijekom prva 3 mjeseca ove godine, koja su za poslovanje najkritičnija. Dobrih primjera ima još. Primjerice, u Šibeniku, gdje će korisnici prostora imati smanjenje od 20 posto, i to dugoročno, sve dok im traje ugovor o zakupu.

VIDEO Ovo su poslovi u Hrvatskoj koje mladi ne žele raditi

'Moj je trošak svaki dan minimalno 300 kuna, da bi mogao pokriti obaveze i troškove', rekao je obrtnik Nediljko Galešić. Zato će mu pomoći smanjenje zakupnine. Da vrijeme za obrtništvo nije povoljno, iskusio je i Ivica Čulina. Prva tri mjeseca, kaže, najradije bi preskočio.

'To je najgori period u godini i ima vrlo malo posla. Jednostavno, dogodi se da popodne ne uđe nitko. Baš nitko', kaže Čulina.

Mnogi nisu preživjeli. Prošle godine broj obrta u Hrvatskoj je pao za 3.307. A od početka krize 2008. prijavljeno je čak 20.370 aktivnih obrta manje. I zato je olakšica u obliku manjih zakupnina itekako korisna. U isto vrijeme, na rezanje nekih nameta još se uvijek čeka. Primjerice, ZAMP-a.

Najgore je kad poslovanje završi lokotom. S obzirom da velikih investicija kronično nedostaje, svaki poticaj ili olakšica za malo poduzetništvo i obrte su poželjni. U ovom slučaju, smanjenje zakupnina zapravo pokazuje dobru stranu lokalnih vlasti, koje na opstanak obrta - mogu utjecati. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju