Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GRBIN OŠTRO O BERNARDIĆU

Turbulentno u SDP-u: Predsjedništvo preuzelo upravljanje Klubom koji je odbio nova kadrovska rješenja Peđe Grbina

Peđa Grbin - SDP
Peđa Grbin - SDP DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Rajko Ostojić Rajko Ostojić Foto: DNEVNIK.hr Peđa Grbin o Sabi - 1 Peđa Grbin o Sabi - 1 Foto: DNEVNIK.hr Peđa Grbin - SDP Peđa Grbin - SDP Foto: DNEVNIK.hr Peđa Grbin o Sabi - 2 Peđa Grbin o Sabi - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Peđa Grbin o Sabi - 3 Galerija 1/7 >>
Klub zastupnika SDP-a odbio je podržati kadrovska rješenja koje je predložio novi predsjednik stranke Peđa Grbin pa je Predsjedništvo preuzelo ovlasti Kluba i poslat će to u Sabor na izglasavanje, zaključeno je nakon čak dvije sjednice Predsjedništva.

Turbulentno je danas bilo u SDP-u: Rajko Ostojić je uoči prve sjednice novog Predsjedništva poslao pismo članovima i najavio da će staviti saborski mandat u mirovanje, što automatski znači da će prestati biti i potpredsjednik Sabora. Predložio je stranci da na njegovo mjesto potpredsjednika Sabora dođe netko od Grbinovih protukandidata na predsjedničkim izborima. 

Pročitajte i ovo Predsjednik SDP-a Peđa Grbin predstavljanje u zagrebu "Kada dobijemo povjerenje građana, Hrvatska više neće biti ista": Koalicija Rijeke pravde predstavila svoj program Peđa Grbin lider bez karizme Tko je Peđa Grbin? SDP-ov "Veli Jože" ispričavao se zbog pjevanja Thompsona i vožnje, a suprugu je branio od skandala

Peđa Grbin - SDP Pismo Rajka Ostojića novom vodstvu SDP-a (Foto: DNEVNIK.hr)

Uzbuđenje je tek uslijedilo. Novi predsjednik, Peđa Grbin na samom početku svog mandata dobio je odbijenicu za svoja kadrovska imenovanja. Klub zastupnika većinom glasova odbio je da Sabina Glasovac postane potpredsjednica Sabora, a Siniša Hajdaš Dončić šef saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost. Sva ta imenovanja poduprlo je Predsjedništvo, no odbio Klub zastupnika te se ponovno na izvanrednoj sjednici okupilo Predsjedništvo stranke.

Grbin je kratko izašao pred novinare te kazao: "Klub zastupnika SDP-a odbio je prijedlog kojeg sam uputio kao predsjednik SDP-a, za kojeg sam prethodno dobio podršku Predsjedništva. Radilo se o određenim kadrovskim promjenama, o promjeni potpredsjednika Hrvatskog sabora, o mjestu predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, predsjednika Odbora za međuparlamentarnu suradnju i predsjednice Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku. Od 23 funkcije u Saboru koje su pripale SDP-u u međustranačkom dogovoru, predložio sam promjene za njih točno pet i nisam dobio potporu Kluba zastupnika."

"Na žalost", dodao je, "kolegice i kolege odlučile su samo četiri dana nakon izbora u SDP odbiti volju članica i članova stranke koju su iskazali izborom Predsjedništva i predsjednika. Izuzetno mi je žao što se to dogodilo", rekao je Grbin. 

"Smatram izuzetno nekorektnim od pojedinih kolega, konkretno, od Davora Bernardića koji nakon što dva mjeseca nije radio ama baš ništa u Saboru, a istovremeno je primao plaću da danas dođe na sjednicu i ospori ovu odluku koju je donijelo članstvo. No, to je njegovo pravo, to pravo je konzumirao i sada ćemo na sjednici Predsjedništva o tome raspravljati", najavio je.

"Upućujem ispriku svim članicama i članovima SDP-a što ovo moraju trpjeti i dalje, ali i svim građankama i građanima što su neki od ove stranke odlučili raditi show. To nećemo dopustiti i nakon sjednici Predsjedništva ćemo vas obavijestiti o daljnjim koracima", izvijestio je Grbin.

"Ovo što se danas dogodilo na sjednici Kluba je loše za SDP, ali je SDP jaka stranka, bio je i prije u problemima i iz njih izašao kao pobjednik pa će tako i iz ovoga.

Ovo nije moj poraz, ovo je pljuska koju su dobile članice i članovi SDP-a jer sve što sam najavljivao i za što sam dobio potporu članova, danas su određeni pojedinci odbili. Upravo zbog ovoga u kampanju sam išao otvoreno i jasno govorio što želim napraviti i za to sam dobio potporu", poručio je Grbin te se vratio na sjednicu Predsjedništva.

Predsjedništvo preuzelo upravljanje Klubom

Pred novinare je nešto kasnije izašao Mišo Krstičević. Rekao je kako se ovako nešto u stranci dogodilo prvi put u povijesti.

"Sukladno ovlastima koje ima, Predsjedništvo kao najviše tijelo stranke je preuzelo upravljanje klubom i te odluke koje je predsjednik predložio prvo pred Predsjedništvom i koje je demokratski tu podržano, uputit će se Saboru na usvajanje", rekao je u kratkoj izjavi. Na pitanja novinara nije želio odgovarati.

Nove rošade trebaju se dogoditi u saborskim odborima u kojima SDP ima predsjednike ili potpredsjednike. Osim u Odboru za nacionalnu sigurnost, promjene bi trebale biti i u Odboru za međunarodnu parlamentarnu suradnju na čijem čelu je sada Erik Fabijanić. Mjesto bi, predlaže se, preuzeo Arsen Bauk. Na čelu Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku sad je Renata Sabljar Dračevac, a ubuduće bi to trebala biti Mirela Ahmetović.

Novi glavni tajnik SDP-a trebao bi postati Vedran Babić koji je Grbinu bio i direktor kampanje. Igor Cigula trebao bi postati novi financijski direktor stranke. Glavni odbor trebala bi preuzeti Marija Lugarić.

Grbin komentirao Sabu

Nakon prve sjednice, nešto prije 18 sati, Grbin je izašao pred novinare te potvrdio da je Rajko Ostojić odstupio. Komentirao je i sudbinu Željka Sabe.

"Imajući u vidu Statut stranke prema kojemu kolege protiv kojih se vodi kazneni postupak, a protiv njega se vode dva kaznena djela, od kojih je jedna zlouporaba položaja i ovlasti, imaju pravo staviti svoj status u SDP-u u mirovanje dok traje kazneni postupak. Kolega Sabo nas je zamolio i dogovorili smo da u roku od nekoliko tjedana, do prve slijedeće redovne sjednice Predsjedništva, razmisli i obavijesti nas što će učiniti. Mislim da je to kolegijalno", rekao je Grbin.

"S obzirom da sam osobno pozvao kolegu Sabuda iskoristi tu mogućnost, onda možete pretpostaviti što očekujem da će učiniti", dodao je Grbin.

"Kolegi smo omogućili da razmisli. Ako kolega ne iskoristiti mogućnost zamrzavanja, na slijedećoj sjednici ćemo o tome raspravljati i donijeti odluke. Kakve će to odluke biti, dopustite da to prvo raspravimo na sjednici Predsjedništva, nakon odgovora kojeg će nam kolega Sabo dati", poručio je Grbin.  

Dodao je da u ovom trenutku ne govori ni o kakvim mogućnostima. No odgovorio je na pitanje koje su statutarne mogućnosti u slučaju da Sabo ne zamrzne status. "One su razne. Od suspenzije pa do isključenja. Ali kao što sam rekao, o tome ćemo razgovarati nakon što kolega Sabo priopći svoju odluku", ponovio je Grbin.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene