Rekonstruirani zagrebački rotor koji je u nedjelju ujutro pušten u promet analizirao je prometni stručnjak Marko Šoštarić.


Nakon 14 mjeseci rekonstrukcije u nedjelju ujutro u promet je pušten remetinečki rotor. S obzirom da je njime dnevno prošlo 100.000 automobila, glavna zadaća je bila veća propusnost prometa. 

Vezani članci Josip Milošević - 2 Stručnjak za zrakoplovne nesreće otkrio mogući uzrok pada Cessne te pojasnio što sada čeka istražitelje Branimir Vidmarović Stručnjak za međunarodne odnose o potezu Rusije: "Ovo može eskalirati dosta brzo i pretvoriti se u pravi rat"

Zbog toga je ispod kružnog toka izgrađen tunel dug 280 metara koji će rasteretiti promet u smjeru istok-zapad, od Karlovca prema zapadu Zagreba i obratno. Manje vozila zato će voziti samim rotorom. 

Zagrepčane koji su njime već jutros prošli iznenadili su semafori. Iako je ovo vjerojatno prvi rotor u Hrvatskoj sa semaforima, u svijetu ima takvih rješenja. Objašnjava to prometni stručnjak Marko Šoštarić koji, priznaje, nije još prošao rotorom, ali na temelju onoga što je dosad vidio, misli da će semafori, u prvom redu, pomoći sigurnosti. 

"Prometne nesreće na rotoru bile su česte. Sa semaforima će dio vremena prednost imati vozila koja ulaze u rotor, a dio vremena vozila koja su već u rotoru", govori Šoštarić. 

Ipak, misli da je za konačnu ocjenu rotora vrijednog 331 milijun kuna još prerano. 

"To bi moglo biti dobro rješenje jer će se na tom mjestu zaista povećati protok prometa, no vjerojatno će se veće gužve sada stvarati na okolnim raskrižjima. Rotorom će se sada proći u kraćem vremenu, ali će se vozači kad prođu rotor i dalje morati zaustavljati na susjednim raskrižjima. Promet se uvijek treba gledati u cjelini, a ne samo njegove pojedinačne dijelove", smatra Šoštarić. 

Umjesto rotora, kaže, možda su se mogli napraviti novi mostovi preko Save, sa istočne ili zapadne strane Jaruna. 

"Oni bi omogućili da velik broj vozila uopće ne mora ići na rotor. Gradnja mosta je možda malo skuplja, ali dugoročna isplativija investicija jer osim boljeg rasterećenja prometa znači i kraći put za građane", zaključuje Šoštarić. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju