Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gužve na graničnim prijelazima i glavnim prometnim pravcima očekuju se već tijekom četvrtka iako će glavnina gužve biti u petak, osobito u poslijepodnevnim satima, upozorava HAK.


Produženi, Uskrsni vikend i lijepo proljetno vrijeme, na naše će prometnice dovesti mnogobrojne vozače. Već smo proteklog vikenda, zbog ranijeg početka praznika u nekim zapadnoeuropskim državama, bili svjedoci višesatnih čekanja i nepreglednih kolona vozila na dijelu graničnih prijelaza u RH. Najznačajnija čekanja bila su na Bregani, Maclju, Pasjaku, Rupi, Bajakovu…

Vezani članci Gužva na Lučkom (Screenshot: HAK) Kilometarske kolone, gužve i zastoji...: Počeo krkljanac na cestama, iz HAK-a pozivaju vozače na dodatni oprez na ovim mjestima Autocesta, ilustracija (Foto: Pixsell, Goran Kovačić) Autoceste djelomično zatvorene zbog olujnog vjetra i zimskih uvjeta, kod Lipovljana na kolniku pješaci

Iznimno je važno istaknuti da zbog sustavnih graničnih kontrola koje su na graničnim prijelazima vozače upozoravamo da prije polaska na put provjere svoje dokumente, stanje u prometu na graničnim prijelazima (www.hak.hr), biraju manje granične prijelaze, izbjegavaju putovanje tijekom vikenda kad će zbog pojačanog prometa i gužve biti veće te da budu strpljivi i slijede upute granične policije.

Gužve na graničnim prijelazima, mnogim gradskim prometnicama, ali i glavnim cestovnim pravcima očekuju nas već tijekom četvrtka, 13. travnja, iako će glavnina gužve biti u petak, 14. travnja osobito u poslijepodnevnim satima i to na A1 Zagreb-Split-Ploče, A6 Rijeka-Zagreb u smjeru mora te autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka. Slično će biti i na Ličkoj magistrali (DC1), Jadranskoj magistrali (DC8) kao i na prilazima turističkih središta duž obale, a posebice u Istri i Dalmaciji.

Osim poteškoća na graničnim prijelazima, trajektna pristaništa također bit će mjesta gdje se očekuje pojačan promet i moguća čekanja. Osobito na sjevernom Jadranu, u pristaništima Brestova, Valbiska, Stinica i Prizna te u lukama u Zadru i Splitu.

Na Uskrskni ponedjeljak, 17. travnja, ponovno nas očekuju zastoji na graničnim prijelazima u smjeru Slovenije, na prijelazima sa Srbijom (Bajakovo) i Bosnom i Hercegovinom (Slavonski Brod, Stara Gradiška, Maljevac, Županja, Metković).

Pojačan promet i gužve bit će izraženije sredinom i krajem dana zbog povratka prema svojim domovima. Na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru graničnog prijelaza Bregana i dalje prema Sloveniji, ali i autocestama A1 i A6 Rijeka-Zagreb prema unutrašnjosti.

Na prilazima gradu Zagrebu, na naplatnim postajama Lučko i Zagreb-istok, kao i na zagrebačkoj obilaznici (A3), posebice krajem dana, moguće su gužve i kraća čekanja.