Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pooštravanje kontrole

Gužve na graničnim prijelazima diljem zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od jutros gužve na graničnim prijelazima diljem zemlje. Razlog su strože kontrole koje su od ponoći uvedene u većini zemalja Europske Unije. Putni dokumenti građana više se ne pregledavaju samo vizualno, već se zbog sigurnosti skeniraju i provlače kroz nekoliko baza - među kojima je i Interpolova. Kontrola svakog putnika sada traje 20-ak sekundi, zbog čega se na pojedinim graničnim prijelazima prijepodne čekalo i duže od sat vremena.

Zbog izmjena schengenskog zakonika kojima se pooštrava kontrola europskih granica u petak ujutro se nešto duže čekalo na ulazak u Sloveniju iz Hrvatske.

Pročitajte i ovo Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke" Policijska kontrola na granici NOVE MJERE Slovenija će zatražiti produljenje kontrole na granici s Hrvatskom

Slovenija je na graničnim prijelazima s Hrvatskom dužna skenirati putne dokumente državljana EU-a i trećih država radi provjere u bazi podataka Schengenskog informacijskog sistema (SIS). Cilj strožeg nadzora je sprječavanje nezakonitih aktivnosti i terorizma.

Vrijeme čekanja na ulazak u Sloveniju za autobuse bilo je dva sata, a za ulazak u Hrvatsku dva sata i 15 minuta. Osobni automobili čekali su na izlasku iz Slovenije sat i 15 minuta, dok se na ulazak u Sloveniju nije čekalo, objavila je slovenska policija.

Promet na graničnim prijelazima uobičajen je za kraj tjedna, a broj ulaznih i izlaznih traka te broj osoblja prilagođavat će se uvjetima u prometu, kažu u slovenskoj graničnoj policiji.

Veći promet i duže čekanje očekuju idućeg četvrtka i petka, s dolaskom uskrsnih praznika, kad je tranzitni i međunarodni promet velik.

Prošle je godine po podacima slovenske policije za Veliki petak na Obrežju/Bregani granicu prešlo gotovo 70.000 putnika i 20.000 vozila, a godišnje taj prijelaz u oba smjera koristi više od 14 milijuna putnika.

Slovenska policija i prometni servisi savjetovali su prethodnih dana da bi trebalo pratiti stanje na graničnim prijelazima i vrijeme čekanja te u slučaju gužvi birati manje optrerećene prijelaze, međudržavne i malogranične, kao i alternativne cestovne pravce.

Posebno se to odnosi na najopterećenije prijelaze poput prijelaza Bregana/Obrežje, Macelj/Gruškovje i te veće granične prijelaze u Istri.

Premijer Andrej Planković poručio je u četvrtak putnicima koji ovih dana putuju u inozemstvo ili dolaze u Hrvatsku da budu strpljivi i imaju razumijevanja za novi sustav kontrole na granici koji je usmjeren na sigurnost. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene