Obavijesti Video Pretražite Navigacija
21. lipnja

Prvi dan ljeta: Google doodle obilježava dugodnevnicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas počinje ljeto, a kreativni Google nas podsjeća i na taj događaj.

21. lipnja obilježava se kao prvi dan ljeta. To je ujedno jedan od najdužih dana u godini te će trajati 15 sati i 40 minuta. Sunce je jutros izašlo u 4:08 sati, a zalazi u 19.48, prema podacima Zvjezdarnice Zagreb.

Pročitajte i ovo Vlada na godišnjem odmoru - 2 Ljeto za političare Gdje se i s kim opuštaju političari tijekom ljetne stanke? "Ne moram se brijati ujutro, mogu ustati kad hoću" Ilustracija PREVENCIJA NEŽELJENIH DOGAĐAJA Policija upozorava: "Djecu ne ostavljajte u autu, kobno je i 15 minuta"

Najduži dan ove godine bio je jučer - sunce je tada izašlo 4:07, a zašlo u 19:48 sati.

Ljetni solsticij je astronomska pojava koja ovisi o nagibu Zemljine osi prema Suncu. Gledajući sa Zemlje Sunce danas radi najduži luk preko neba, što za posljedicu ima najduži dan i najkraću noć u godini.

Ljeto je jedno od četiri godišnja doba i najtoplije je od njih. Na sjevernoj polutki traje od oko 20. lipnja do 23. rujna. Na južnoj polutki traje od oko 20. prosinca do 21. ožujka. Ljeto je jedno od godišnjih doba, koje po konvenciji na sjevernoj Zemljinoj polutki traje dio lipnja, cijeli srpanj, kolovoz i dio rujna, a na južnoj Zemljinoj polutki dio prosinca, cijeli siječanj, veljača i dio ožujka. Početak ljeta, takozvana dugodnevnica ili ljetnji solsticij, obično pada oko 22.lipnja.

Ljeto je za učenike simbol za vrijeme praznika, a za odrasle vrijeme godišnjih odmora.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene