Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijeme za lipanj, srpanj i kolovoz

DHMZ OBJAVIO DUGOROČNU PROGNOZU Doznajte kakvo će biti ljeto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni hidrometeorološki zavod objavio je dugoročnu prognozu za ljeto i donio odlične vijesti - ljeto će biti toplije od prosjeka.

Za područje Hrvatske očekuje se ljeto uglavnom toplije od prosjeka i to u sva tri ljetna mjeseca - lipanj, srpanj, kolovoz, dugoročna je prognoza za ljeto koju je na svojim internetskim stranicama objavio je DHMZ.

Pročitajte i ovo Ilustracija ruše se rekordi Paklene vrućine siju smrt! Rekordne temperature odnijele 50 života u dvije zemlje Pomama za klima uređajima, ilustracija - 3 sve su naprednije Spas kod paklenih vrućina: Reporter Dnevnika Nove TV provjerio cijene i modele, ali i potencijalne opasnosti klima-uređaja

Hoće li ljeto biti ekstremno toplo kao prošlo ili će pozitivno odstupanje biti manje izraženo kao 2014., pa će nam se činiti kao hladnije od uobičajenog zbog viška oborina u većem dijelu Hrvatske? Da će ljeto biti toplije od prosjeka, pokazale su analize dostupnog prognostičkog materijala iz mnogih europskih i svjetskih centara za dugoročnu prognozu vremena, s obzirom na to da se se srednja tromjesečna temperatura (lipanj, srpanj, kolovoz) za područje Hrvatske predviđa višom od klimatološkog srednjaka ili najmanje oko njega uz veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze.

Vrućine drugom polovicom lipnja

Toplije vrijeme moguće je u drugoj polovini lipnja i na kopnu i na moru te u kolovozu, ponajprije u Dalmaciji. Svakako valja imati na umu da, iako se očekuje iznadprosječno toplo ljeto, ne znači da neće biti kraćih hladnijih razdoblja, kada je moguća temperatura niža od uobičajene.

Tijekom ljeta 2016. očekuje se da će biti uobičajeno kišno, dakle s količinom oborine uglavnom oko prosjeka.

Budući je tijekom ljetne sezone uobičajena pljuskovita oborina, a mogući su i izraženiji pljuskovi i grmljavina vrlo lokalnog karaktera, prognozirana količina oborine vjerojatno će biti nejednoliko raspoređena.

Isto tako, uobičajena količina oborine koja padne tijekom ljeta, osobito na području Dalmacije, je razmjerno mala pa je stoga lokalno moguća i manja količina kiše od prognozirane.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene