Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

E, kad bi bilo više ovakvih primjera u Hrvatskoj.


Nema sumnje da Hrvatska od svojih ljepota može dobro zaraditi, baš kao i od prirodnih resursa. To su prepoznali u malenom međimurskom mjestu Draškovcu. Od vruće vode proizvodit će struju.

Vezani članci Afera Janaf: Propadaju EU projekti - 1 Mogu li europski milijuni propasti zbog afere Janaf? Zbog sumnje u mito poništavaju se dva velika i važna natječaja Matija Posavec (Foto: Josip Regovic/PIXSELL) Veliki uspjeh kampanje "Međimurje daje više!", podijeljeno više od 15.000 kupona

U prvoj geotermalni elektrani u Hrvatskoj, termalna voda bogata metanom, izvlačit će se na površinu iz dubine od 1850 metara i pretvarati u električnu i toplinsku energiju.

Ovih 11 jednostavnih izuma moglo bi promijeniti svijet

Prve bušotine u malenom međimurskom naselju Draškovcu već su u pogonu.

'Kod ove proizvodnje nema nikakvog ispuštanja nikakvih plinova i ispusta u zrak u okolinu, nema štetnih emisija u okolinu', objasnio je Peter Vesenjak, koordinator projekta.

Termalna voda posebnim cijevima sprovest će se do kuća i poslužiti za njihovo grijanje. S druge strane, plin metan, odvojen od vode, pomoću posebnog transformatora pretvara se u struju.

'Taj plin se dalje pretvara, ko svaki automobil koji dobije plin, na plinsko gorivo, tako je ovo plinski motor, koji kroz generator testira postojeći kapacitet, i proizvodi struju', objasnio je Josip Kobal, partner u projektu.

USKORO jeftinija električna energija! Evo kako!

Takve struje bi trebalo biti dovoljno za opskrbu cijele Međimurske županije. Projekt je vrijedan 70 milijuna eura, od čega je 14 milijuna i 700 tisuća već dodijelila Europska unija. Rokovi su zadani, i sve mora biti gotovo u sljedeće četiri godine.

Geotermalne elektrane, kroz nekoliko godina, trebale bi značiti i pravi turistički procvat ovoga kraja.

'Otvorit će stotine radnih mjesta, privući tisuće i tisuće turista i sasvim sigurno promijeniti slika kontinentalnog turizma Hrvatske', rekao je Matija posavec, međimurski župan.

Ovom investicijom Hrvatska bi se već sljedeće godine mogla naći u društvu samo 24 zemlje u cijelom svijetu, koje imaju geotermalne elektrane.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook