Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napokon na vidiku

USKORO jeftinija električna energija - Evo kako!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva istraživačka bušotina u Jadranu očekuje se 2016. Jedna vrijedi 40 milijuna eura, a u najboljem slučaju investicije mogu dosegnuti između 2 i 3 milijarde.

Nova radna mjesta trebale bi otvoriti velike investicije, koje najavljuju u Vladi. Jedna je napokon na vidiku! Tri svjetske kompanije predale su obvezujuće ponude za izgradnju termo-elekrane Plomin C, a neslužbeno se u medijima spominju Samsung i Daewoo.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Oporba dogovorila tematsku sjednicu Novinari Plenkovića pitali o plinskoj aferi, on im poručio: ''Neka netko ode na stranicu Vlade i malo skrola natrag'' Hrvoje Krešić u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Velika analiza Hrvoje Krešić o premijerovim izjavama nakon današnje sjednice Vlade: "Radio je ono što uvijek u ovakvim situacijama radi"

Gradili smo kuće, stanove, ceste, danas je građevinarstvo dužno 87 MILIJARDI kuna!

Zajedno s nalazištima u Jadranu, LNG-jem i jadranskim plinovodom moguća ulaganja u energiju broje se u milijardama eura. Prve lopate kreću već sljedeće godine dok bi struja iz novog Plomina C trebala poteći 2019. Bit će to izravna inozemna investicija vrijedna 800 milijuna eura, i to bez jamstava države i HEP-a.

'Mi smo veliki uvoznici još uvijek električne energije i ovime se u prosjeku smanjuje taj uvoz za 20-30 posto', rekao je potpredsjednik vlade, Branko Grčić.

Prva istraživačka bušotina u Jadranu očekuje se 2016. Jedna vrijedi 40 milijuna eura, a u najboljem slučaju investicije mogu dosegnuti između 2 i 3 milijarde. Interes naftnih kompanija je velik

'35 kompanija, što je iznad naših očekivanja da je tolika zainteresiranost s obzirom na ono što čujemo ovdje, dok kompanije pregledavaju podatke jako su zadovoljni s geološkim strukturama i potencijalom', rekla je Barbara Dorić, predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike.

Zbog ukrajinske krize sve je realnija izgradnja LNG terminala vrijedna barem 600 mil. eura, a tu je i jadransko-jonski plinovod vrijedan 265 milijuna.

Ipak je moguće! Evo kako administracija u Hrvatskoj može biti brža i bolja!

'Plin na europskom tržištu ima takve cijene kakve ima.Teško je očekivati da će bilo koji od ovih projekata donijeti neka velika sniženja cijena', rekao je dr.sc. Stevo Kolundžić, neovisni energetski konzultant.

Manji troškovi za režije. To Maša želi čuti kada se spominju veliki energetski projekti.

'Jednu trećinu naših prihoda trošimo na to. Bojim se da će biti sve gore i da ćemo sve manje moći podmirivati naše mjesečne obaveze', rekla je Maša Markota Vid.

Baš kao ni plinski projekti, ni Plomni C ne obećava jeftiniju energiju.

'Nije izvjesno, o tome će naravno biti govora.O cijeni električne energije koja će se plasirati našim potrošačima', najavio je Grčić.

U najboljem scenariju energetski projekti zajedno dosežu i impresivne 4 milijarde eura investicija, no osim termoelektrane svi su još u fazi planiranja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene