Obavijesti Video Pretražite Navigacija
77 udruga traži odgodu

Uzbuna zbog novog zakona koji bi mogao promijeniti domaću proizvodnju hrane: "Mislim da trebamo sačuvati ono autohtono što imamo"

Aktualno Galerija Autohtono sjeme, ilustracija - 1 Autohtono sjeme, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Autohtono sjeme, ilustracija - 2 Autohtono sjeme, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zagrebačka tržnica Dolac - 1 Zagrebačka tržnica Dolac - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zagrebačka tržnica Dolac - 2 Galerija 1/4 >>
U saborsku proceduru upućen je nacrt Zakona o sjemenu koji bi uvelike mogao promijeniti domaću proizvodnju hrane jer ograničava korištenje autohtonog sjemena. Prošli mjesec na to su ukazale tri poljoprivredne udruge, a danas ih je 77 i pokrenule su inicijativu kojom su od saborskih zastupnika zatražile odgodu.

Na osječkoj tržnici može se kupiti grah s tradicijom dugom stotinu godina: "To je sjeme godinama sadila još moja pokojna mama. To se zove 'biser'", rekla nam je proizvođačica povrća Borislava Dokić.

Novi Zakon o sjemenu to bi mogao promijeniti jer uvodi pojam "sjeme s obiteljskog gospodarstva".

"Tu naglašavamo Članak 16. Onemogućuju da se u korištenju i trženju koristi sjeme koje je autohtono, koje je naslijeđeno, koje je proizvedeno na vlastitom gospodarstvu, a da ono nije dorađeno, certificirano ili da nemate dokaz da ste kupili od nekoga", rekao je Vladimir Margeta iz Udruge OPG-a Hrvatske "Život".

77 nezadovoljnih poljoprivrednih udruga s više od 25.000 članova od Sabora traži povlačenje nacrta sve dok se pitanje ne definira na razini Europske unije. Ministrica poljoprivreda Marija Vučković brani spomenuti zakon pozivajući se na sivo tržište i biljne bolesti.

"Mali su proizvođači izuzeti od certificiranja i od dorade. Ekološka poljoprivreda je isto tako izuzeta, informacije koje se nekad prenose u javnosti nisu točne", rekla je ministrica.

Pročitajte i ovo Marijana Grbeša-Zenzerović, Gordan Akrap i Sabina Tandara Knezović ŠTO ĆE BITI DALJE Analiza Bidenove inauguracije i poteza Donalda Trumpa: "Da je smogao snage da to odradi, vratio bi neke simpatije"

Pročitajte i ovo Dražen Slavica Nije u kontaktu s obitelji žrtava Dražen Slavica ekskluzivno za Dnevnik Nove TV: "Pao mi je kamen sa srca, tražit ću da me se vrati na funkciju"

No udruge okupljene u inicijativu "Sjeme je naše ljudsko pravo" tvrde da je autohtono sjeme i dalje ugroženo. Iako ga mali proizvođači neće morati nositi na doradu, ono nema službenu kategoriju pa se, tvrde, neće moći ni sijati.

Pokrenuta je i online peticija koju je potpisalo više od 10.000 ljudi. I kupci su zabrinuti.

"Mislim da je jako potrebno da mi sačuvamo ono autohtono što imamo", rekla nam je Zvjezdana Penava Brekalo, a s njom se slaže i Janoš Orđan: "Ipak su ta naša stara autohtona sjemena sigurno GMO bezopasna i zaštićena."

Usvajanje Zakona očekuje se do proljetne sjetve. Bude li izglasan, bit će jedini takav u Europskoj uniji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene