Obavijesti Video Pretražite Navigacija
idu prema planu

Ministarstvo se oglasilo o programima za transplantaciju organa: "Rezultati ne bi bili ostvarivi bez neupitne podrške javnosti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo zdravstva je u priopćenju za medije objavilo kako programi transplantacije organa pacijentima nastavljaju teći prema planu u svim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj, ali i da je za njihovo ostvarenje potrebna "neupitna podrška javnosti".

Ministarstvo zdravstva je u u priopćenju za medije u petak objavilo kako programi transplantacija organa pacijentima teku prema planu u svim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj, i kako izolirani slučajevi transplantacije organa s nesrodnih živih darivatelja ne utječu na odvijanje programa transplantacija organa pacijentima. 

"Navedeni izolirani slučajevi transplantacije organa s nesrodnih živih darivatelja od prije tri godine ne utječu na odvijanje programa transplantacija organa pacijentima, kojima su ti zahvati od presudnog značaja za život i zdravlje, a obavljaju se redovno u svim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj", stoji u priopćenju.

"Potrebno je dodatno naglasiti da je temelj nacionalnog transplantacijskog programa Republike Hrvatske programa darivanja s umrlih osoba. Upravo najveći dio organa za transplantacijsko liječenje dobiva se od umrlih osoba s dijagnosticiranom smrti mozga, a samo manji dio organa za presađivanje dolazi od živih darivatelja".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna u kbc-u zagreb Sporna transplantacija bubrega: Komora utvrdila propust još u travnju, ali...

Pročitajte i ovo Bojan Jelaković - 1 UOČENE NEPRAVILNOSTI Pročelnik Zavoda za transplantaciju u KBC-u Zagreb: "To je očit pokušaj bacanja ljage na nešto u čemu je Hrvatska svjetski šampion"

"Od važnosti je navesti da se organi od darivatelja s potvrđenom smrti mozga dodjeljuju primateljima na potpuno transparentan način s nacionalne liste čekanja putem alokacijskog informatičkog sustava Eurotransplanta te su svi podaci o darivateljima i primateljima organa u informatičkom sustavu Eurotransplanta šifrirani, čime je zagarantirana sljedivost organa od darivatelja do primatelja". 

"Kako je transplantacija područje medicine koje se isključivo oslanja na humanost i altruizam te zahtijeva široku potporu javnosti, važno je istaknuti da hrvatski transplantacijski program počiva na učinkovitom organizacijskom modelu, prvenstveno uspješnoj provedbi donorskog programa, jasnom zakonodavnom okviru i komponenti međunarodne suradnje s Eurotransplantom".

"Rezultati nacionalnog transplantacijskog programa prepoznati su i na globalnoj razini, a postignuti su predanim radom svih multidisciplinarnih timova u kliničkim i općim bolnicama i ministarstva kao nacionalnog koordinacijskog tijela, te ne bi bili ostvarivi bez neupitne podrške javnosti odnosno solidarnosti naših građana i njihove vjere u čin darivanja", napisali su iz Ministarstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene