Obavijesti Video Pretražite Navigacija
još se ne zna datum

Splitski profesor upravne znanosti: "Povjerenik može raspisati izbore"

Gradsko Vijeće Grada Splita
Gradsko Vijeće Grada Splita Foto: Dnevnik.hr
Profesor Pravnog fakulteta u Splitu Mirko Klarić smatra da povjerenik koji preuzima ovlasti Gradskog vijeća može raspisati izbore kako ne bi nastala šteta zbog nefunkcioniranja gradskih kotareva i mjesnih odbora.

Povjerenik koji preuzima ovlasti Gradskog vijeća može raspisati izbore za mjesnu samoupravu ako bi se njihovim raspisivanjem otklonila moguća značajnija ili nenadoknadiva šteta za funkcioniranje kotareva i mjesnih odbora, smatra Profesor Pravnog fakultetata u Splitu Mirko Klarić.

Kako je za Hinu rekao šef katedre za upravnu znanost splitskog Pravnog fakulteta prof. Klarić, povjerenik će raspisati izbore kako ne bi nastala šteta zbog nefunkcioniranja gradskih kotareva i mjesnih odbora tj. zbog isteka mandata aktualnih kotarskih vijeća.

Ako opasnosti za nastanak takve štete nema, raspisivanje izbora za mjesnu samoupravu bi trebalo odgoditi do konstituiranja novog saziva Gradskog vijeća, rekao je Klarić.

Ista odluka, rekao je treba biti "prethodno pripremljena i odobrena od gradskih službi za odlučivanje, uključujući i povjerenicu koja zamjenjuje gradonačelnika".

Pročitajte i ovo Gradsko vijeće Splita - 3 većina dala ostavke U Splitu održana posljednja sjednica Gradskog vijeća: Grad pod Marjanom ide na nove lokalne izbore, poznato i kad bi se mogli održati

Pročitajte i ovo Vice Mihanović Ispunilii obećanje Ovjerili i deponirali izjave: HDZ-ovi vijećnici podnijeli ostavke u splitskom Gradskom vijeću, ostavku najavili i SDP-ovci

Povjerenika za ovlasti Gradskog vijeća odabire Vlada RH, a on može, i ne mora, biti ista osoba kao i povjerenik Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti gradonačelnika Grada Splita, rekao je Klarić.

Vlada je za povjerenicu iz nadležnosti gradonačelnika imenovala Mirnu Vežu, koja je pročelnica gradske Službe pravnih poslova zaštite i zastupanja od studenoga 2018. godine.

Dosad je ostavku na mjesto vijećnika u Gradskom vijeću Splita podnijelo devet vijećnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), sedmero predstavnika Centra, tri vijećnika MOST-a i Tamara Visković iz platforme Možemo!.

Kako je potvrdio Davor Matijević, gradski vijećnik iz kvote SDP-a, on će ostavku podnijeti u idućih nekoliko dana, baš kao i njegov stranački kolega Goran Kotur.

U utorak je sjednica Gradskog vijeća prekinuta zbog nedostaka kvoruma tako da nije izglasana odluka o kotarskim izborima koji bi se trebali održati 26. lipnja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene