Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BROJNA OGRANIČENJA

Prodaje se dio svjetski poznatog hrvatskog otočića: Cijena paprena, ali već su stigli prvi upiti - "Zasad se ne može ništa graditi"

Aktualno Galerija Silvestro Kardum, predstavnik vlasnika Silvestro Kardum, predstavnik vlasnika Foto: DNEVNIK.hr Mario Jurić, novinar Nove TV Mario Jurić, novinar Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Nikica Begonja, Strukovna grupa posrednika u prometu nekretnina HGK Zadar Nikica Begonja, Strukovna grupa posrednika u prometu nekretnina HGK Zadar Foto: DNEVNIK.hr Olivio Meštrović Olivio Meštrović Foto: DNEVNIK.hr +1 Prodaje se dio otoka ljubavi - 1 Galerija 1/6 >>
Dio svjetski poznatog Otoka ljubavi sada je na bubnju. Predstavnik vlasnika otkrio je za Dnevnik Nove TV da su već stigli i prvi upiti kupaca. Onaj tko kupuje otok treba znati i brojna zakonska ograničenja oko gradnje i korištenja.

Dio Galešnjaka, svjetski poznatog otoka u obliku srca ide na prodaju, izvijestio je reporter Mario Jurič. "Prodaje više obitelji, koje bi ostale anonimne. Cijena? 10 milijuna eura", rekao je Silvestro Kardum, predstavnik vlasnika. 

Srcoliki Otok ljubavi jedna je od naših najpoznatijih atrakcija. Meka je to za bogate i slavne koji ga nisu propustili posjetiti. Našao se i na Forbesovoj listi najromantičnijih destinacija za Valentinovo.

Prodaje se 33.000 četvornih metara. Među prvim pristiglim upitima su, kaže predstavnik vlasnika, domaće i inozemne investicijske tvrtke.

Pročitajte i ovo Divlja gradnja u Istri - 5 VLADA BEZAKONJE Istra u borbi protiv ilegalne gradnje: Cijela naselja izgrađena bez dozvola, stavili rampe i blokiraju pristup moru

"Zasad se ne može ništa graditi. Prostorni plan se uvijek može promijeniti. Po zakonu, ako imate više od 3 hektara poljoprivrednog zemljišta u komadu, može se tražiti dozvola za 400 kvadrata nadzemne površine i 1000 kvadrata podzemne površine gradnje. Štogod da se tamo napravi dobro će proći - restoran s OPG-om, vila, da neki tajkun može doći i uživati", kazao je Kardum.

Da prostornim planom na otoku nije planirana gradnja, potvrđuje i načelnik općine Pašman. A onaj tko kupuje otoke treba znati i zakonske propise.

Ne prodaje se otok nego zemljište na otoku

"Otok cijeli se ne može prodati, nego samo zemljište na otoku jer pomorsko dobro ne podliježe prodaji, to je javno dobro. Tu je i pravo prvokupa, država je 2006. donijela zakon i ima instrumente i pravo da nešto kupi ili da ograniči tu kupnju", rekao je Nikica Begonja iz strukovnog Udruženja za promet nekretnina HGK Zadar. 

Predstavnik vlasnika je upoznat i s postupkom prvokupa, pa će, kaže, o tome kada pronađu kupca. Isto će, kaže, učiniti i županija ako do toga dođe.

"Zakonodavac, Vlada, Sabor i naše ministarstvo paze da se štiti prostor koliko se treba štititi" kazao je Olivio Meštrović iz Upravnog odjela za prostorno uređenje zadarske županije. 

Priča je ovo koja je pobudila i zanimanje brojnih mještana Pašmana.

Pročitajte i ovo Bespravna gradnja: Ilustracija - 2 Borba novih razmjera Ilegalna gradnja u Istri zahvatila i zaštićena područja: "Svugdje gdje su atraktivna zemljišta. I to većinom nisu objekti za socijalno zbrinjavanje"

"A ne bi ja volija da se prodaje. Ne bi, ne bi", rekao je jedan od mještana otoka.  

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene