Obavijesti Video Pretražite Navigacija
curenje podataka

SOA objasnila kako su procurili podaci o vlasnicima vozila u Hrvatskoj

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Davor Božinović Davor Božinović Foto: Ronald Gorsic/Cropix Davor Božinović Davor Božinović Foto: Lucija Ocko/Cropix Davor Božinović Davor Božinović Foto: DNEVNIK.hr +0 Mario Milner, Sektor za nadzor, istrage i zaštitu, AZOP Galerija 1/5 >>
Prvi čovjek MUP-a Davor Božinović komentirao je curenje podataka o zapisima vozila. "Radi se o setu podataka koji su dodatni uz ono što radi MUP. Tu ima podataka koje MUP ne prikuplja, što upućuje na to da je to djelo došlo u nekoj od institucija koja ima pravo koristiti podatke MUP-a", rekao je.

Procurilo je čak 2.444.587 zapisa o vozilima 1.195.052 fizičkih osoba koji sadrže njihova imena, adrese, OIB-ove, JMBG-ove, datume rođenja, registracije i ostale podatke o vozilima i njihovim policama osiguranja. 

Kako je došlo do ozbiljnog sigurnosnog propusta koji je otkrio Večernji list, tko je ukrao podatke i u koju svrhu, pokušava se istražiti na više adresa. U Centru za vozila Hrvatske, zbog istrage, bez komentara.

Priopćenje SOA-e

O svemu je SOA obavijestila MUP.

Dnevnik Nove TV dobio je odgovor SOA-e o ovom slučaju: 

"Podatke iz anonimne predstavke u kojoj se navodi da su nepoznate osobe neovlašteno izrađivale kopije podataka iz evidencije o registriranim vozilima te ih potom učinili dostupnima drugim osobama, dostavili smo državnim tijelima na daljnje nadležno postupanje.

Po navodima iz predstavke, nije se radilo o kibernetičkom napadu na informacijski sustav na kojem se baza podataka nalazi, već je bila riječ o neovlaštenoj izradi i iznošenju kopija baze podataka od strane osoba koje su imale pristup navedenom informacijskom sustavu.

S obzirom da se radi o navodima o počinjenju kaznenih djela, SOA je o istom izvijestila Državno odvjetništvo i Ministarstvo unutarnjih poslova – Ravnateljstvo policije, kao i Agenciju za zaštitu osobnih podataka zbog moguće povrede zaštite osobnih podataka.
Radi provedbe daljnjih istražnih radnji ne možemo iznositi više podataka o ovom slučaju, a SOA svojim sposobnostima stoji na raspolaganju nadležnim tijelima", navode u priopćenju. 

Odgovor AZOP-a

Agencija za zaštitu osobih podataka želi da se u nadzoru koji traje utvrde sve činjenice.

"Agencija za nadzor osobnih podataka započela je nadzorna postupanja kod svih relevantnih subjekata koji imaju ovlaštenje pristupa i korištenje podataka iz evidencije registriranih osoba i nadzoorne aktivnosti su sada u tijeku.

Zasad ne možemo potvrditi u koju svrhu su otuđeni i od strane koga, je li bilo neovlaštenog ulaska u sustav pohrane voditelja obrade i je li netko od zaposlenika na neovlašten način iznio te podatke iz sustava. Te okolnosti sad utvrđujemo", rekao je Mario Milner iz Sektora za nadzor, istragu i zaštitu AZOP-a. 

Božinović o incidentu

O incidentu se oglasio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

"Od četvrtka kada je SOA obavijestila MUP o kaznenim djelima vezano za raspolaganje određenim podacima, policija je krenula s izvidima i oni se vode intenzivno. Vode se kao kriminalističko istraživanje i kroz Agenciju za obradu podataka. Dosad nije potvrđeno da se radi o curenju podataka koji su na internetu dostupni", rekao je Božinović u izjavi za medije. 

Pročitajte i ovo Ivan Turudić novi glavni državni odvjetnik Turudić komentirao slučajeve Mamić, Rimac i Agrokor. Želi izmijeniti tri zakona: "Nadam se da je ovo početak jednog divnog prijateljstva"

"Radi se o setu podataka koji su dodatni uz ono što radi MUP. Tu ima podataka koje MUP ne prikuplja, što upućuje na to da je to djelo došlo u nekoj od institucija koja ima pravo koristiti podatke MUP-a. Ponavljam, bitno je da u javnom prostoru nema tih podataka. Ne možemo govoriti o klasičnom hakerskom napadu jer očito da to nije bio neovlašten pristup bazama", dodao je.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Novi glavni državni odvjetnik Izazvao je prosvjede ljevice, hoda uz pratnju, premijer ga brani, predsjednik napada: Ivan Turudić preuzima dužnost, najavio presicu

Trenutačno nema podatka o kolikom bi broju korisnika mogla biti riječ. "To je na nekakvom mediju, pretpostavljamo USB sticku, i zato se nije proširilo, a na policiji je da sazna tko sve ima pristup tim bazama podataka i da se nađe počinitelj. AZOP nadzire korištenje i zlouporabu podataka i uvjeren sam da ćemo u zajedničkom radu doći do odgovora", izjavio je Božinović.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene