Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HRVATSKA OKOVANA SNIJEGOM

Ralice do zaleđa Splita - nisu stigle: "Bura će ojačati i bit će novih problema"

Aktualno Galerija Snijeg u prometu - 2 Snijeg u prometu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Snijeg u Gorskom kotaru Snijeg u Gorskom kotaru Foto: Boris Kovacev/Cropix Snijeg u Gorskom kotaru Snijeg u Gorskom kotaru Foto: Boris Kovacev/Cropix Sara Duvnjak Sara Duvnjak Foto: DNEVNIK.hr +9 Andrej Prosoli Galerija 1/14 >>
U većem dijelu unutrašnjosti i dijelu Dalmacije otežano se vozi zbog snijega, a moguća je i poledica, javlja u nedjelju Hrvatski autoklub.

Zimski su uvjeti na cestama u Gorskom kotaru, Lici, sjeverozapadu Hrvatske i unutrašnjosti Dalmacije. U priobalju puše bura s olujnim i orkanskim udarima.

Iz HAK-a upozoravaju vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, na put ne kreću bez propisne zimske opreme, a ako je moguće odgode putovanje.

Dio sela oko Muća i Sinja teško je prohodan, do nekih ljudi - može se samo pješice. Zbog orkanske bure i snijega i dalje su na snazi zabrane za pojedine kategorije vozila na državnim cestama. Kod Korčule se pojavila i pijavica.

"Mi smo ovdje odsječeni, nema ni dućana, a nema ni ljekarna. Ako koga trebaš moraš ga čekati i zvati. Ako može - dođe, ako ne može, prošao vlak", opisala je Gordana Beara iz Muća za Vijesti Nove TV.

Andrej Prosoli, dežurni izvjestitelj HAK-a rekao je da su u nedjelju imali bezbroj intervencija. "Bolja je situacija nego jučer. Bura je u jačanju, najgore je vozačima teretnih vozila", objasnio je Prosoli, dežurni  u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Sarom Duvnjak.

Savjetovao je vozačima da na put ne kreću bez zimske opreme i ako ne mogu - odgode putovanje. "Bura će ojačati i bit će novih problema. Trebaju se dobro provjeriti informacije prije polaska", zaključio je Prosoli.

Ekipa Dnevnika Nove TV probila se do mještana u zaleđu Splita - do kojih, iako je to obveza lokalnih zajednica - u nedjelju ralice nisu stigle.

Čišćenje lokalnih puteva obveza je općina i gradova jer zimske službe fokusirane su na državne i županijske ceste.

Marko Krivić iz ŽUC-a Split je istaknuo da i dalje ima vozača koji se kreću sa zimskim gumama. "Nemoguće je raditi jer ima toliko vikendaša, auta da se jednostavno ne može proći", rekao je Roko Jerčić iz ŽUC-a Split za Dnevnik Nove TV.

Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan je u 19 sati rekao da se u srednoj Dalmaciji stanje normalizira. "Najdulje su u prekidu bile linije s Lastovom, ali se ta linija uspostavila. Bura i dalje stvara probleme, ne može se voziti ni na liniji koja povezuje Krk i Rab. Što se tiče katamarana - lakše bi bilo nabrojati one koji nisu u prekidu, nego one koje jesu", zaključio je Kaštelan.

Zabrane prometa

Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče od 10:30 otvorena je za sav promet.  Zbog olujnog vjetra zabrana je prometa za sva vozila autocestom A7 Draga-Šmrika. Promet je dopušten samo za osobna vozila:

  • autocestom A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Maslenica (od 16:00);
  • državnom cestom Gospić-Karlobag (DC25);
  • Jadranskom magistralom (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto trenutno nema slobodnog cestovnog pravca.

Na autocesti A7 Draga-Šmrika promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle (I. skupinu vozila) na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće (DC99) te lokalnoj cesti Kraljevica-Križišće (LC58107 ) dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Na Krčkom mostu zabrana prometa za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 metara, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom), priopćio je HAK.

Zbog radova večeras (22./23.siječnja) od 22 do 6 ujutro kroz tunel Učku vozit će se uz privremenu regulaciju prometa.

Pročitajte i ovo Bojan Stipešević - 1 KLIMATSKE PROMJENE Usred zime u Slavoniji počele listati - banane: "Neke stvari ćemo morati promijeniti, prijeći na način koji je drugačiji"

Voda na kolniku

Zbog vode na kolniku za sav promet zatvorene su:

DC36 Karlovac-Sisak u mjestima Koritinja, Gradec Pokupski, Jamnica;
ŽC3156 Mala Gorica-Žažina (na makadamskom dijelu);
ŽC31190 u mjestu Lijevi Štefanki;
ŽC3195 kod mjesta Gračenica Šišinečka;
ŽC5153 Gornji Kosinj-Bukovac-Kosinjski;
ŽC3275 u mjestu Donje Jame;
ŽC5146 Donji Kosinj-Rudinka;
LC34072 Gornje Mekušje-Kamensko;
LC33086 u mjestu Skela;
LC67209 Veliki Prolog- Draževitići;
LC67203 Kotezi-Dusina;
LC50118 Floričići-Jakomići;
LC67207 Vrgorac-Orah (preko polja);
nerazvrstane ceste na području mjesta Brođani, Brežani i Donje Mekušje (Karlovačka županija).

Zbog zimskih uvjeta zatvorena je državna cesta DC547 Sveti Rok-Mali Alan-tunel Sveti Rok i ŽC5203 Srb-Otrić, a za teretna vozila zatvorena je državna cesta DC232 Sisak-Jasenovac od ustave Trebež do mosta na rijeci Trebež.

Aktivno klizište

Zbog aktivnog klizišta na državnoj cesti DC5 dionici Okučani-Lipik vozi se usporeno, uz privremenu regulaciju i ograničenje brzine od 30 km/h.

Na DC47 Trokut (g.ž.PS)-čvor Novska (A3)-Hrvatska Dubica-Hrvatska Kostajnica (D30)-Dvor (D6) zbog visokog vodostaja rijeke Une i oštećenog kolnika zabranjuje se promet za sva vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona i ograničava se brzina na 40 km/h.

Zbog zimskih uvjeta zatvorena je državna cesta DC547 Sveti Rok-Mali Alan-tunel Sveti Rok i ŽC5203 Srb-Otrić, a za teretna vozila zatvorena je državna cesta DC232 Sisak-Jasenovac od ustave Trebež do mosta na rijeci Trebež.

Vozi se jednim trakom, naizmjence, uz privremenu regulaciju prometa (semafore): Zbog oštećenja kolnika na Jadranskoj magistrali (DC8) na mostu Bistrina kod Stona; zbog odrona na DC29 Kašina-Laz Bistrički i županijskoj cesti ŽC6260 u mjestu Blato na Cetini.

I danas snijeg

Državni hidrometeorološki zavod u prognozi je objavio da se i danas očekuje snijeg.

"Pretežno oblačno, u većini krajeva povremeno sa snijegom, a uz obalu i kišom. U Dalmaciji pljuskovi s grmljavinom", pišu u DHMZ-u

"Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a južnije istočnjak i jugo. Najviša dnevna temperatura zraka između -1 i 3, a na Jadranu 6 i 11 stupnjeva", dodaju u prognozi za nedjelju.

Pročitajte i ovo Zimski uvjeti na cestama - 2 VREMENSKA PROGNOZA Kada nas očekuje smirivanje vremena? Detalje donosi Ivan Čačić

Snijeg i u Dalmatinskoj zagori

U noći sa subote na nedjelju snijeg je u Dalmatinskoj zagori padao samo na višim nadmorskim visinama stvarajući pokrivač na tlu do tri centimetra visine, doznaje se od voditelja zimske službe u Županijskim cestama u Splitu Petra Vuletića.

Na nižim nižim nadmorskim visinama mjestimično je padala susnježica.

Pročitajte i ovo Marko Balen, reporter Nove TV i Goran Tomac KAOS U PROMETU Snijeg, siloviti udari bure, zatvorene autoceste, prekinute morske linije... Otkrivamo kada bi autoceste trebale biti prohodne za sav promet

"Od jutros je angažirano 10 kamiona i ralica na području Splitsko- dalmatinske županije koji posipaju sol po cestama i uklanjaju snijeg te su sve glavne ceste na području splitsko-dalmatinske županije prohodne," rekao je Vuletić Hini.

Dodao je da su tijekom prošle noći snježne oborine u Dalmatinskoj zagori smanjene u usporedbi s jučerašnjim danom kad je interveniralo 25 kamiona i ralica na zasoljavanju i čišćenju cesta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene