Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krah zdravstva

Prizor koji je zgrozio javnost: Dvije pacijentice ugurali na jedan bolnički krevet, imamo odgovor ravnatelja

Da su uvjeti u zdravstvu loši, već je svima poznato. No pojavila se fotografija koja je zgrozila javnost. U OB-u Sisak stavili su dvije pacijentice na jedan strečer.

Dvije pacijentice starije dobi u petak su u Općoj bolnici u Sisku bile nagurane u isti krevet. I to ne klasičan bolnički, već takozvani strečer - krevet za prebacivanje ležećih i nepokretnih bolesnika.

Fotografija pacijentica objavljena je danas u grupi na Facebooku Hitna uživo 194, a vrlo je brzo izazvala lavinu negativnih komentara. 

Dvije pacijentice na strečeru Dvije pacijentice na strečeru (Foto: DNEVNIK.hr)

"Dok saborska zastupnica Maja Grba-Bujević obilazi OHBP po Hrvatskoj te se naslikava s ravnateljima bolnica povodom proslava desetogodišnjice otvorenja, iz Siska nam dolazi slika gdje djelatnici hitnog prijema nemaju dovoljno ležećih mjesta te stavljaju dvije pacijentice na jedan strečer. Jako humano za 21. stoljeće!

Hitni bolnički prijemi inače slove za rudnike zdravstvenog sustava! Podrška svim kolegama na OHBP-u u nadi da će vam saborska zastupnica Maja Grba-Bujević zajedno s vašim ravnateljima do iduće obljetnice osigurati krevete na kat", ističu u objavi iz Hitne uživo 194 uz fotografiju.

Pročitajte i ovo Teški uvjeti rada u Hitnoj pomoći traže beneficirani radni staž Djelatnici Hitne službe objavili užasavajuće fotografije s terena: "Ovdje se spašava život"

Odgovor bolnice

Tražili smo objašnjenje Tomislava Dujmenovića, ravnatelja sisačke Opće bolnice Dr. Ivo Pedišić, koji se za DNEVNIK.hr pravdao velikim brojem pacijenata toga dana.

"U petak, u periodu od 13 do 15 sati bilo je više od 60 pacijenata, a od toga velik broj teških pacijenata koji su se morali pregledati, obaviti dijagnostičku obradu i hospitalizirati.

U razmaku od oko sat vremena kolima HMP-a dovezene su tri teško bolesne osobe čije je stanje zahtijevalo reanimaciju i stavljanje na respirator u hitne boksove.

Zbog nedostatka prostora u jednom su trenutku dvije ženske osobe bile smještene na istom ležaju, i to na vrlo kratko vrijeme, dok im nije osiguran adekvatan prostor. Zbog velikog broja kompleksnih pacijenata u periodu od 13 do 15 sati osobno sam, zajedno s glavnom medicinskom sestrom, došao u pomoć osoblju OHBP-a.

Uz sve navedeno, nazvao sam i ravnateljicu ZZHM-a da se bolesnici iz rubnih dijelova naše Županije odvezu u okolne bolnice i dao upute liječnicima internistima da nakon pregleda bolesnike pošalju u okolne bolnice koje imaju veći kapacitet. Tijekom idućih nekoliko sati situacija je dovedena pod kontrolu.

Naš je primarni cilj zaštita zdravlja i života naših pacijenata i ovim putem iskazujem žaljenje ako je ovo bila neugodna situacija za pacijente, ali u tom trenutku bila je neizbježna kako bi se izbjegli puno ozbiljniji i neugodniji scenariji", rekao nam je Dujmenović. 

U vezi sa slučajem kontaktirali smo i ministra zdravstva Vilija Beroša, koji je poručio da će zatražiti očitovanje od bolnice. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene