Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Maja Grba Bujević

Tko je kriv zbog smrti 58-godišnjakinje? Šefica Hitne odgovora treba li ona odgovarati zbog propusta

Aktualno Galerija Marko Biočina i Maja Grba Bujević Marko Biočina i Maja Grba Bujević Foto: DNEVNIK.hr Marko Biočina i Maja Grba Bujević Marko Biočina i Maja Grba Bujević Foto: DNEVNIK.hr Maja Grba Bujević, šefica Hitne pomoći Maja Grba Bujević, šefica Hitne pomoći Foto: DNEVNIK.hr +0 Marko Biočina, novinar Nove TV Galerija 1/4 >>
Šest sati čekala je hitnu pomoć, no ona nije stigla. U bolnicu je 58-godišnja Ruža odvezena sanitetom. Bilo je prekasno - umrla je. Šokantna priča objavljena je u Provjerenom. Ministarstvo je poslalo inspekciju u varaždinski Zavod za hitnu medicinu. Reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina ima puno pitanja za gošću - šeficu Hitne Maju Grbu Bujević.

Hitna je bila u fokusu i kada je pomoć tražio novinar Vladimir Matijanić. I on je preminuo. Ministar je nakon pritiska javnosti i za taj slučaj poslao inspekciju, koja je rekla da nije bilo propusta. Najavljen je i prosvjed. Maloljetnik iz Gline utopio se u Biogradu na Moru prošle godine. Tima hitne pomoći - nije bilo. A slučaj mladića koji je umro na cesti u Zaprešiću, natjerala je stanovnike na ulicu jer, pogađate, u hitnoj nije bilo liječnika.

Neki dan je ministar Butković zbog nestale ruske jahte preuzeo odgovornost, smijenio troje ljudi, hoće li tko preuzeti odgovornost zbog propusta na Hitnoj?

"Ministar je nakon provedenog istraživanja potvrdio da postoji osobna odgovornost djelatnika i proveo odgovarajuće mjere u svojoj ingerenciji, jednako tako nastupa i zdravstvo. Ministar zdravstva pošalje inspekciju koja se sastoji od pravnika i stručnih osoba, koje onda kažu je li tu bilo propusta", rekla je šefica Hitne.

Pročitajte i ovo Provjereno: Drago Makaj - 2 ZAŠTO NISU DOŠLI RANIJE? Satima čekala hitnu u neizdrživim bolovima pa preminula u bolnici: "Takvih slučajeva ima po cijeloj Hrvatskoj. Čovjek umre, nikome ništa!"

Ipak, sektor zdravstva specifičan je jer u slučaju propusta u najgorem slučaju netko umre. Svakako bi bilo bolje zbog toga djelovati preventivno. Ima li Hitna za početak uopće dovoljno ljudi da bi mogla funkcionirati?

"Na milijun intervencija koje ima Hitna uvijek je strašno kad se nešto takvo dogodi, izgubi ljudski život, ali može se dogoditi da negdje netko napravi i neki propust", rekla je.

Za slučaj koji se dogodio u Metkoviću podignut je optužni prijedlog, ali tu je riječ o pojedinačnom primjeru kada netko nije obavio svoj posao. Ministar Vili Beroš kaže da će sve probleme riješiti reforma.

Pročitajte i ovo HND najavio prosvjed zbog Vladimira Matijanića HND NAJAVIO PROSVJED "Oprostite što smetam, ne mogu disati" - Građani izlaze na ulice: ''Vlada želi zataškati slučaj Vladimira Matijanića''

"Mi očekujemo da kada se uoči da ima odstupanja od onoga što su moderne smjernice, da se to uvaži u izmjenama i dopunama zakona i očekujemo da ćemo premostiti neke stvari koje smo uočili", tvrdi Grba Bujević.

Naposljetku sve zanima odgovornost, smatra li da kao šefica Hitne i ona treba odgovarati zbog propusta službe?

"Ako su pogriješili djelatnici, oni imaju svoje komore, ako je pogriješio ravnatelj Zavoda, onda će se tražiti od župana da on pokrene svoj postupak, ako se ukaže da sam ja za nešto kriva, naravno, svatko treba snositi posljedice za svoje propuste unutar svojih djelatnosti i onoga za što je zadužen."

Cijeli intervju pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene