Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj gužvama?

Privremeno se obustavljaju stroge kontrole na granicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon komplikacija na graničnim prijelazima nastalih novom Uredbom, primjena iste će biti privremeno obustavljena.

Nakon što je u subotu povjerenik Europske unije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo upoznat s problemima koji su doveli do nerazmjernog učinka na protok prometa, dogovoreno je da se privremeno derogira primjena Uredbe za granične prijelaze na unutarnjoj granici prema Sloveniji i Mađarskoj, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Pročitajte i ovo Granični prijelaz Svilaj Pokušali ilegalno ući u Hrvatsku Policajci pretraživali kamion, a onda se oglasio uređaj za otkucaje srca: Objavljeni detalji akcije Ilustracija sve na jednom mjestu HAK savjetuje vozače: Provjerite što je najvažnije imati sa sobom ako zapnete u gužvi

Tijekom današnjeg dana Dimitris Avramopoulos, povjerenik Europske unije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo, upoznat je s problemima koji su doveli do nerazmjernog učinka na protok prometa, te je dogovoreno da se privremeno derogira primjena Uredbe za granične prijelaze na unutarnjoj granici prema Republici Sloveniji i Mađarskoj, te da se aktiviraju ciljane kontrole prema državljanima Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije, navodi se u priopćenju Ravnateljstva policije.

U petak je stupila je na snagu Uredba Europskog parlamenta i Vijeća od 15. ožujka 2017. o izmjeni Uredbe u pogledu jačanja kontrola provjerom u relevantnim bazama podataka na vanjskim granicama. Navedenom Uredbom uvele su se sustavne provjere na unutarnjoj granici Europske unije između Republike Hrvatske, Republike Slovenije i Mađarske, kako prema državljanima trećih zemalja, tako i prema državljanima Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije kojima je omogućena sloboda kretanja.

Od početka primjene do današnjeg dana, unatoč primjeni svih raspoloživih tehničkih i ljudskih kapaciteta granične policije Republike Hrvatske te unatoč suradnji s graničnim policijama Republike Slovenije i Mađarske, nisu se u potpunosti uspjele ublažiti gužve na graničnim prijelazima, navodi se u priopćenju.

Inače, izmjene schengenskog zakonika odnose se na provedbu granične kontrole, odnosno na pooštrenje kontrole granica radi sprječavanja eventualnih nezakonitih i terorističkih aktivnosti. Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić rekao je ranije u subotu u Konavlima da je policija izvijestila premijera Andreja Plenkovića o problemima na granicama zbog strožeg nadzora te kako ovu odluku, koja opterećuje kako granice, tako i pogranična područja, trebaju promijeniti odgovorni ljudi Europske unije.

"Policija je već reagirala i izvijestila premijera koji već radi po tom pitanju. Pokušavamo ovo iskomunicirati s onima koji su donijeli ovakve odluke da bi se promijenilo stanje'', istaknuo je Orepić. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene