Šteta na kućama u Majskim Poljanama
Šteta na kućama u Majskim Poljanama Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Nakon što je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić na sjednici Vlade u ponedjeljak predstavio Zaključak u vezi provedbe otpisa potraživanja za energiju kućanstvima na potresom pogođenim područjima, što uključuje i troškove električne energije, provjerili smo što planiraju učiniti privatni distributeri.


HEP-u je naloženo da otpiše sva potraživanja u visini jedinstvenog računa za isporučenu energiju s pripadajućim naknadama za siječanj, veljaču i ožujak 2021. godine, uključujući i račune za električnu energiju, kućanstvima u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji, čiji su objekti pretrpjeli štetu kao posljedicu serije potresa od 28. prosinca 2020. godine.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković Vlada najavila izgradnju plinovoda Zlobin-Bosiljevo i povećanje kapaciteta LNG-a: "Jedan naš terminal iznosi polovinu kapaciteta Njemačke" Andrej Plenković Plenković o odlasku Mislava Bage: "Bio je užitak s njim raditi. Jako mi je žao što ga više nema"

Što se tiče korisnika čiji je distributer neko drugo društvo, onima čiji su objekti pretrpjeli štetu neće se naplatiti naknada za distribuciju i prijenos električne energije, stoji u Zaključku.

Iz tvrtke GEN-I Hrvatska, jednog od privatnih distributera električnom energijom na upit DNEVNIK.hr-a vezano za otpis, potvrdili su da su dobili zamolbu Ministarstva gospodarstva vezano za otpis računa za električnu energiju kućanstvima u tri potresom pogođene županije. Istaknuli su da će surađivati s Ministarstvom u realizaciji ove inicijative no nisu izričito naveli hoće li ili neće otpisati račune kućanstvima čiji su objekti oštećeni u potresu.

Službeni odgovor zasad nije stigao ni od tvrtke E.ON iz koje su potvrdili da su zaprimili dopis Ministarstva, ali su zatražili dodatna objašnjenja i detaljnije informacije. Kada ih dobiju moći će, kažu, izaći sa službenim odgovorom no ističu da je tematika komplicirana i regulatorno vrlo važna.

Napominju da su i do sada sa svojim kupcima, kojih na području Sisačko-moslavačke županije imaju nekoliko tisuća, a koji su ranije imali poteškoća s podmirivanjem računa izlazili u susret na razne načine pristupajući individualno svakom korisniku, a to će, ističu, činiti i dalje.

Otpis u četiri grada i 12 općina bez obzira na štetu

Stanovnici četiri grada i 10 općina Sisačko-moslavačke županije, te dvije općine Zagrebačke županije bit će od siječnja do kraja ožujka oslobođeni plaćanja troškova električne energije i pristojbe HRT-u i to bez obzira na stupanj pretrpljene štete.

U Sisačko-moslavačkoj županiji to su gradovi Petrinja, Glina, Sisak i Hrvatska Kostajnica, te općine Lekenik, Sunja, Donji Kukuruzari, Majur, Dvor, Topusko, Gvozd, Jasenovac, Hrvatska Dubica i Martinska Ves.

U Zagrebačkoj županiji tih su obveza oslobođeni stanovnici općina Pokupsko i Kravarsko.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju