Šteta na kućama u Majskim Poljanama
Šteta na kućama u Majskim Poljanama Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Nakon što je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić na sjednici Vlade u ponedjeljak predstavio Zaključak u vezi provedbe otpisa potraživanja za energiju kućanstvima na potresom pogođenim područjima, što uključuje i troškove električne energije, provjerili smo što planiraju učiniti privatni distributeri.


HEP-u je naloženo da otpiše sva potraživanja u visini jedinstvenog računa za isporučenu energiju s pripadajućim naknadama za siječanj, veljaču i ožujak 2021. godine, uključujući i račune za električnu energiju, kućanstvima u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji, čiji su objekti pretrpjeli štetu kao posljedicu serije potresa od 28. prosinca 2020. godine.

Vezani članci Marko Primorac Fijasko Vladina plana: Nijedna od 428 općina ne želi spajanje unatoč poticajima Ivo Žinić u trenutku potresa u Sisku Pogledajte zastrašujuću snimku banijskog potresa koja ledi krv u žilama: "Mateo, odi van!"

Što se tiče korisnika čiji je distributer neko drugo društvo, onima čiji su objekti pretrpjeli štetu neće se naplatiti naknada za distribuciju i prijenos električne energije, stoji u Zaključku.

Iz tvrtke GEN-I Hrvatska, jednog od privatnih distributera električnom energijom na upit DNEVNIK.hr-a vezano za otpis, potvrdili su da su dobili zamolbu Ministarstva gospodarstva vezano za otpis računa za električnu energiju kućanstvima u tri potresom pogođene županije. Istaknuli su da će surađivati s Ministarstvom u realizaciji ove inicijative no nisu izričito naveli hoće li ili neće otpisati račune kućanstvima čiji su objekti oštećeni u potresu.

Službeni odgovor zasad nije stigao ni od tvrtke E.ON iz koje su potvrdili da su zaprimili dopis Ministarstva, ali su zatražili dodatna objašnjenja i detaljnije informacije. Kada ih dobiju moći će, kažu, izaći sa službenim odgovorom no ističu da je tematika komplicirana i regulatorno vrlo važna.

Napominju da su i do sada sa svojim kupcima, kojih na području Sisačko-moslavačke županije imaju nekoliko tisuća, a koji su ranije imali poteškoća s podmirivanjem računa izlazili u susret na razne načine pristupajući individualno svakom korisniku, a to će, ističu, činiti i dalje.

Otpis u četiri grada i 12 općina bez obzira na štetu

Stanovnici četiri grada i 10 općina Sisačko-moslavačke županije, te dvije općine Zagrebačke županije bit će od siječnja do kraja ožujka oslobođeni plaćanja troškova električne energije i pristojbe HRT-u i to bez obzira na stupanj pretrpljene štete.

U Sisačko-moslavačkoj županiji to su gradovi Petrinja, Glina, Sisak i Hrvatska Kostajnica, te općine Lekenik, Sunja, Donji Kukuruzari, Majur, Dvor, Topusko, Gvozd, Jasenovac, Hrvatska Dubica i Martinska Ves.

U Zagrebačkoj županiji tih su obveza oslobođeni stanovnici općina Pokupsko i Kravarsko.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju