Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov

Prisjetite se najvažnijih događaja proteklog tjedna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najvažnije događaje tjedna u kojem je SDP uhvaćen u laži, a premijerovom priznanju da su uprskali - prethodio pad s oklopnog vozila donosi Ivana Pezo Moskaljov.

PAO S OKLOPNJAKA

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov Evo koji su događaji obilježili protekli tjedan! Slika nije dostupna Tjedni pregled Doznajte koji su najvažniji događaji tjedna iza nas!

"To vam je život – skočite, padnete, dignete se, ne preporučam drugima. Bilo je nesmotreno s moje strane, čak i da sam mlađi. Pravio sam se važan“, bio je prvi komentar predsjednika Vlade. Pad s oklopnog vozila – neugodan. Ali ne i najveća premijerova blamaža.

>> VIDEO Milanović pao s oklopnog vozila!

SLUČAJ OSTOJIĆ

Puno neugodniju i ozbiljniju epizodu priuštio mu je sada bivši ministar turizma. Odlasku Veljka Ostojića iz Vlade, ali ne i IDS–a iz koalicije, presudila je još nerazjašnjena uloga s atraktivnim zemljištem u Istri. Jeftino kupljeno, dobro je unovčeno dok je on bio pročelnik za turizam. "To je novac moje šogorice i supruge“, ograđivao se Veljko Ostojić kad ga se pitalo gdje je novac od prodanog zemljišta.

KOALICIJA OPSTALA

"Koalicija se raspada po svim šavovima!“, spremno je ostavku komentirao predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko. Krize, barem za sada nema, ali u Vladi u kojoj Ostojići, ovih dana baš nemaju sreće, očito, ne vrijede isti kriteriji za sve. "Svatko u ovoj državi može podnijeti kaznenu prijavu protiv bilo koga. I protiv vas i mene.“ Poručio je to ministar unutarnjih poslova, Ranko Ostojić, reagirajući na prijavu Općeg sindikata policije.
Ministra policije, sustigla je za neracionalno trošenje državnog novca.

>> Evo što je obilježilo protekli tjedan!

JAKOVINA – SIGURAN U ODLUKU

Tihomir Jakovina, pak, prvi se od Milanovićevih ministara, zbog muljanja s poljoprivrednom ljekarnom, poskliznuo pred Povjerenstvom za sukob interesa. I nije jedini kadar Kukuriku koalicije pod takvom istragom. "Hoćete podnijeti ostavku ako se dokaže da ste u sukobu interesa? Pustite institucije da rade svoj posao, dapače, ali neće do toga doći“, odgovorio je Jakovina na upite novinara.

UHVAĆENI U LAŽI

Pobjeći od puno većeg gafa od ovog u SDP – u nisu mogli. Prekršili su zakon i nisu na vrijeme predali financijski izvještaj. Ne samo da su zakasnili, već su lagali da su o svemu izvijestili revizore. "Definitivno smo upraskali! Ako ljudima to išta znači, a vjerujem da znači, ja se ispričavam. Ovo nam nije trebalo, jer nas onda napadaju oni koji nam nisu ni do koljena“, otvoreno je priznao Milanović. Uz prijetnju milijunskom kaznom, prijavljeni su DORH-u. "Zakon je jednak za sve!“, jasan je predsjednik države Ivo Josipović.

NESUGLASJE U VLADI

Ne samo da afere ozbiljno tresu koaliciju, već je i politička scena bogatija za novi sukob. Iz Banskih je dvora stigao s najavom novih poreza. Slavku Liniću suprostavio se Gordan Maras. Zaratio je na twitteru i podržao obrtnike, koji su se pobunili zbog novog načina naplate PDV-a. "Čudim se da ministri između sebe ne komuniciraju, a još mi je čudnije
da se ne kontaktira struka“, bio je iznenađen ponašanjem ministara Dragutin Ranogajec iz Hrvatske obrtničke komore.

POZIV NA PROSVJED

"Vrijeme je da se krene! Mijenjajte smjer, jer ako to ne učinite, građani će mijenjati vas", Bili su glasni Krešimir Sever iz Nezavisnih hravtskih suindikata i šef SSSH-a, Mladen Novosel. U tjednu na izmaku zaiskrilo je i sa sindikalnim liderima. Zakazali su masovan prvomajski prosvjed.

KERUM ISKORISTIO PRILIKU

A za govor bez dlake na jeziku pobrinuo se splitski gradonačelnik. Dao si oduška, prozivajući sve, pa i banke i poreznike, zbog kojih je i sam u problemima. "To je žalosno što hrvatska država, hrvatska vlast bez obzira bila ona ideologije i svjetonazora lijeve ili desne što to ne primjećuje, doslovno prodaje muda za bubrege. Ispričavam se na izražaju, ali to je doslovno, puno teorije, prakse nikakve“, Bila je poruka splitskog gradonačelnika s govornice.

ŠKVERANI, STIGAO NOVI GAZDA!

Uz pečene janjce, volove i litre piva, pravu je feštu priredio novi vlasnik splitskog škvera. Najprije je špijunirao sindikalne vođe i provjeravao njihove radne navike. A kad je službeno preuzeo Brodosplit, sve ih je počastio. "Čovik je reka da se nada da će bit puno bolje“, komentirali su škverani.

KOMPROMIS SA SLOVENIJOM

Iako nakon godina natezanja, Vlada više sreće ima sa susjedima. I posljednja prepreka prema EU, sada je otklonjena. Hrvatska će zamrznuti tužbe pred sudovima, a spor oko Ljubljanske banke postaje sukcesijsko pitanje. "Sve je to skupa predugo trajalo“, kaže hrvatski premijer. "Očito se radi o kompromisu, koji će osigurati ratifikaciju i to je dobro“, komentirao je dogovor bivši šef diplomacije, Gordan Jandroković. Čeka se na potpis premijera. A javnost se s pravom pita tko sporazumom gubi, a tko dobiva.

HDZ U KAMPANJI

S porukama povratka na vlast, jedinstvo je demonstrirala najjača oporbena stranka. Za show na motivacijskom skupu, pobrinuo se Mamić, a vodstvo HDZ-a ispričalo za stare grijehe. "Žalimo zbog postupaka pojedinaca iz naših redova“, kazao je Tomislav Karamarko, svjestan nedostataka.

UHVAĆEN, PA KAŽNJEN RADOM ZA OPĆE DOBRO

Petar Čobanković vraća im mandat. Zatvorsku će ćeliju zamijeniti radom za opće dobro. Iako uhvaćen u milijunskoj pronevjeri, od Mladena Bajića dobio je poštedu. Za nagodbu je bilo dovoljno priznati da je slušao Ivu Sanadera i po napuhanoj cijeni kupio spornu zgradu u Planinskoj ulici.
"Desilo se. Možda nisam imao dovoljno hrabrosti, možda nisam bio spreman. Da sam u datom trenutku rekao ne. Ja to nisam bio spreman napraviti, pokupiti se i otići“, kaže Petar Čobanković.

PONIŠTENA PRESUDA

Velika pljuska USKOK-u stiže i s Vrhovnog suda. Zbog niza procesnih manjkavosti i prava na obranu ukinuli su presudu u slučaju Index 3 i sve vratili na popravni. "Mi smo svi izgubili naše poslove. Neću reći ugled ili povjerenje, jer jednostavno nisam kriva“, bila je prva reakcija Deše Mlikotin Tomić. Spektakularno uhićena pred izbore, sveučilišna je profesorica etiketirana kao simbol borbe protiv korupcije. A sada sve kreće ispočetka.

RUPA ZA RUPOM

 

Diljem zemlje opet se otvaraju misteriozne rupe. Dok građani zabrinuto paze na svaki korak, struka smiruje. Oprez je izostao s odvozom smeća u metropoli. U kamion je bačen radioaktivni bolnički otpad. Srećom, nitko nije ozračen.

HAK-ovo ISTRAŽIVANJE

Jedenje u vozilu, pijenje, pušenje...I nisu to jedine i zabrinjavajuće navike hrvatskih vozača. Telefoniraju jednom, upravljaju drugom rukom, pokazalo je istraživanje. Ne ugrožavaju samo svoj, već i tuđe živote.

PIJE NEKAŽNJENO

Istu je školu već prošao i Sammir. No, opet je zavirio u čašicu
i sjeo za volan. Pa barem pozvati taxi nije problem.

OPROŠTAJ OD HUGA CHAVEZA

Venezuela je u suzama. Milijuni pristaša preminulog predsjednika Huga Chaveza preplavile su Caracas. Tijelo će mu balzamirati i trajno izložiti. Protivnici kontroverznog vođe i revolucionara, nadaju se promjeni režima, koji je El Comandante uveo prije 14 godina.

POBIJEDILA BOLEST

Nakon 11 godina, Ena Šarac pobijedila je zloćudni tumor na mozgu. Iza osječke maturantice, sada su brojne terapije i operacije. Puna planova, ona svima poručuje da se nikad ne predaju!

MEĐU NAJBOLJIMA

Državni adut zvan turizam, prati trendove. Opet smo među top destinacijama. Ostanemo li u prestižnom društvu, eto nama novih rekorda. U tjednu koji slijedi ponovno ćemo osjetiti zimu, a do sunca i odmora na plaži – uživajte u kadrovima Jadrana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene