Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov

Evo što je obilježilo protekli tjedan!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S prvim glasnicima proljeća – napokon je stiglo sunce. Priroda, koja se budi možda nadahne i one, koji u državi još spavaju zimski san.

KULTURA „KUKANJA“

Pročitajte i ovo Pregled tjedna - Ivana Pezo Moskaljov Pregled tjedna Afera s plinom, svađa zbog VSOA-e i splitska Ultra: Pogledajte koji su događaji obilježili tjedan iza nas Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik Nove TV) TJEDNI PREGLED IVANE PEZO MOSKALJOV Odlazak Akija, Milanović i vojska, opoziv i trula jaja: "Bit će ovo godina debelih minusa"

„Većina je spremna više kukati nego zasukati rukave i raditi!“ Tim je riječima predsjednik Ivo Josipović opisao teško stanje u društvu.

>> Josipović o kukanju: Nisam mislio na nezaposlene, nego...

ZATVORENA VRATA

Šef države nije mislio na vojsku nezaposlenih. Proziva gospodarstvenike i Vladu, čija su vrata protekli tjedan bila zatvorena za izigrane radnike Dine i Diokija. „Mi smo ljudi, koji više nemaju sredstava za život zbog tuđih pogrešaka i lopovluka, zbog tuđih lažnih obećanja“, poručio je iz prosjeda Bojan Kovačić iz Stožera za obranu Diokija.

>> 'Gaverment mast pej as!'

TRAŽE 7 PLAĆA

Plaću nisu dobili 7 mjeseci, mnogima su uručeni otkazi, a turski investitor okrenuo leđa. No, životni troškovi za to ne pitaju.

ŠOKANTNI OGLASI

A financijske nevolje vode u nezakonitu trgovinu. „Koliko teška to situacija mora biti da prodajete bubreg? – Nemam od čega živjeti, nemam struje, plina.“ Internetske stranice u posljednje su vrijeme pune oglasa Hrvata, prisiljenih na prodaju vlastitih organa.

>> Mladić (21): 'Prodajem bubreg za 50.000 eura zbog teške financijske situacije'

GOSPODARSKA SLIKA SE POGORŠALA

Na putu prema dolje – i hrvatski je BDP teško zaustaviti. Prošlu, gospodarsku godinu, zemlja završava s padom od 2 posto. Suprotno obećanjima vladajuće koalicije. „Hrvatska nije otok i nije mogla ostati izvan toga, nažalost“, sada je puno oprezniji u izjavama potpredsjednik Vlade, Branko Grčić.

>> Linić za pad BDP-a prozvao poduzetnike: Rado bih čuo zašto ne proizvode!

PREPORUKE MMF – a

Ništa bolje ni od misije MMF–a. Banskim dvorima jasna poruka – uštede nisu dovoljne. U mirovinu bi trebali sa 67.
„Ne možemo ljude bičem tjerati da umru na radnom mjestu, ali ima onih koji žele produktivno raditi do 70 godine. Zašto ne! Sigurno ne na blagajni u supermarketu“, fleksibilan je po pitanju dobne granice premijer Zoran Milanović.

>> MMF nakon posjeta Hrvatskoj: Treba još rezati!

SINDIKALNI BUNT

No, rezanje plaća - sindikatima je ipak bio glavni okidač. „Jedino što nam preostaje je dijalog ulice“, oštro je na pokrenute mjere reagirao Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

>> Sever želi prosvjede: Preostaje nam samo dijalog ulice!

NEMA VIŠE REZOVA

Iako je MMF ovoga tjedna poručio Hrvatskoj kako treba uštedjeti još barem 4 milijarde kuna, premijer Zoran Milanović odlučio je upravo suprotno. „Sa štednjom više manje ovog tipa je gotovo. Dakle, s oštrim rezovima neke korekcije još možemo raditi, ali je gotovo“, poručuje iz Banskih dvora.

>> Milanović: Gotovo je s oštrim rezovima!

KOALICIJA ISPRED LINIĆEVE REFORME

Popušta i pritiscima koalicijskih partnera. Zbog „mira u kući“ spreman je žrtvovati jednu od ključnih reformi Slavka Linića – porez na nekretnine.

„Ali da ćemo šutjeti, ne nećemo šutjeti!“, jasan je Milanović. Kad su u pitanju međusobni odnosi u HNS – u biraju riječi. „Stabilni smo bili čitavo vrijeme, radimo, u istom smjeru pušemo“, kazao je na sve ministar gospodarstva, Ivan Vrdoljak. Barem javno, nema likovanja. Premijera, bez sumnje, čekaju razgovori s prvim suradnicima iz vlastite stranke.

>> Pusić na Facebooku: HNS ne izlazi niti će izaći iz koalicije; Linić: Nema panike!

ISKLJUČENA IZ HDZ – a

HDZ se odrekao Jadranke Kosor – i izbacio je iz stranke. „Nitko, pa ni u HDZ – u tko je zatvorio pregovore ne može biti suđen bez argumenata i ako govori istinu“, tim je riječima Jadranka Kosor dočekala odluku visokog časnog suda. Ima pravo na žalbu. „HDZ je u procesu, mogu reći čišćenja“, bio je jedini komentar Tomislava Karamarka na njezino isključenje.

>> Jadranka Kosor: Mislili su da ću se rasplakati, da ću biti Suzana

NAPUSTIO IH I VUKELIĆ

A saborska se ekipa „osipa“. HDZ svojevoljno napušta i Branko Vukelić. Ne želi biti u stranci, koja uz prijetnje i ucjene ide u pogrešnom pravcu.

ADRESA – TUROPOLJE

Na tom putu odavno nije Damir Polančec. U slučaju koji je HDZ odveo do najveće sudnice, branio je Ivu Sanadera od izravnih optužbi. Sa sudom se i našalio. „Stanujete gdje? – Molim? Gdje stanujete? – U Turopolju, momentalno“

>> Sutkinja: Gdje živite?; Polančec sarkastičan: Živim u Turopolju (zatvor)

SUĐENJE BANKAMA

Prvi put u povijesti domaćeg pravosuđa imali smo suđenje protiv 8 banaka. Tužile su ih udruge, jer sve veće rate kredita u švicarcima, građane bacaju u očaj. Sud je svima savjetovao – nagodbu. „Banke su se sve do jedne oglušile i nikad nisu odgovorile na to“, tvrdi Nicole Kwiatkowski, odvjetnica Udruge Franak.

>> Prvo ročište na suđenju zbog 'švicaraca' 1. ožujka

PRAZNA STOLICA

Benedikt XVI. na dirljiv se način oprostio od kardinala i vjernika. Katolička je Crkva sada bez poglavara. Iz rezidencije u Castel Gandolfu, udijelio je posljednji blagoslov kao Papa, a sada, kako sam kaže, kao hodočasnik koji kreće na posljednju etapu svog hodočašća na Zemlji.

Pred kardinalima, u koje će idućih tjedana biti uprte oči cijelog svijeta, teška je oduka u izboru nasljednika. „Ja sam mu rekao – hrvatski vjernici vas prate osobito ovih dana i molitvom i blizinom. Zahvaljujemo vam za sve što ste učinili za Crkvu i za Hrvatsku“, tim se riječima kardinal Josip Bozanić oprostio u razgovoru s njim.

>> Kardinali pristižu u Rim, kreću pripreme za izbor novog pape

PUT ORUŽJA

Budućem ugledu Hrvatske u EU šteti i priča uglednog New York Timesa. Na otkriće da je hrvatsko oružje u rukama sirijskih pobunjenika, što oni demantiraju, odgovorili smo ekspresno. Povlačimo vojnike iz misije na Golanu. Ne možemo im jamčiti sigurnost. Predsjednik Ivo Josipović kaže kako prema Hrvatskoj nije bilo nikakvih pritisaka i zahtjeva izvana.

>> NY Times: Zbog našeg izvještaja hrvatski vojnici odlaze s Golana

EU IZBORI 14. TRAVNJA

Predsjednik je stavio točku na „i“ i u polemici oko europskih izbora. Zastupnike u EU parlamentu birat ćemo 14.travnja. Nije ispunio želju oporbi, koja je, zbog uštede, zagovarala zajednički izlazak na birališta s lokalnim izborima. „Preklapanjem izbora europski izbori gube autonomiju i prepoznatljivost“, pojašnjava Josipović svoju odluku.

>> Izbori za Europski parlament 14. travnja

PERIŠIĆ SLOBODAN

Momčilo Perišić vratio se u Beograd kao slobodan čovjek. Nekadašnjeg šefa srpske vojske, Haag je oslobodio optužbi za ratne zločine. Nije kriv za Sarajevo i Srebrenicu, Mostar, Zadar, a ni raketiranje Zagreba. „Uporan, istrajan pismen general može na više polja da pobedi“, poručio je Momčilo Perišić.

>> Momčilo Perišić stigao u Beograd: 'Uporan, ustrajan i pismen general može pobijediti na više frontova'

ZBOGOM, ĐURO

Hrvatska je, nažalost, ostala bez još jedne glumačke legende. Preminuo je Đuro Utješanović. Popularnog „tetka“ nećemo pamtiti samo po vrhunskim kazališnim i filmskim ulogama. Bio je veseljak. S originalnim smislom za humor.

>> Preminuo legendarni glumac Đuro Utješanović: 'Hvala mu na svemu'

NAJPRESTIŽNIJA FILMSKA NAGRADA

Iza filmske industrije – najglamuroznija je noć. Najbolji među najboljima ugrabili su zlatne kipiće. Modna je struka došla na svoje. A uz glamour je i zabava – zajamčena.

>> VIDEO Oni su sa zlatnim kipićima otišli kući!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene