Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko 33.000 maturanata za manje od mjesec dana pokazat će što su naučili u srednjoj školi. Državna matura se bliži, a istodobno rastu nervoza i količina učenja. Njihovi mlađi kolege, osmaši, pripremaju se za veliku novost - elektroničke upise u srednje škole.


Radno je ozračje u zagrebačkoj petoj gimnaziji. Do najvažnijih ispita ostalo je manje od mjesec dana. 'Prijavila sam biologiju i kemiju. Prvi izbor je farmacija. Učila sam sama, onda smo s profesoricom prolazili, imali smo pripremu i sad još radimo po testovima prijašnjih matura', kazala je maturantica Lucija Tešija.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Brutalno iskrena objava o državnoj maturi: ''Pogled nakon spoznaje da ipak neće biti gastroskopije preko reda...'' Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Je li državna matura postala prestresna? "Došla sam ispred škole i nešto me stegnulo, nisam mogla disati..."

Matura počinje 21. svibnja likovnom umjetnošću i informatikom, traje tri tjedna, a završava 11. lipnja španjolskim jezikom. 'Ono što se može samo pročitati kao sažetak na internetu sigurno nije dovoljno da bi se prošao ispit. Neka samo prođu gradivo, marljivo ga odrade, nema razloga da se boje nekakvih posebnih pitanja', kazala je Kolumbina Korpar iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje.

>> Biste li i vi prošli na državnoj maturi? Provjerite!

I dok maturanti griju stolce, ovog ljeta novosti čekaju njihove mlađe kolege. Osmaši srednje škole upisuju - klikom miša. Upsisi mi se više sviđaju jer ne moramo dugo čekati po školama i odlaziti u druge gradove zbog upisivanja', kazala je Klara Kostalec, učenik osmog razreda.

Milijun kuna težak projekt smanjit će količinu papirologije, a prvi klikovi počinju 9. svibnja. Do 05. srpnja osmaši će znati jesu li upisali željene škole, dok će nešto kasnije, 16. srpnja maturanti dobiti konačne rezultate ispita.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook