Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako se brinuti o stoki

Priprema za EU: Pastiri u školskim klupama!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zadarski uzgajivači ovaca i koza spremaju se za Europu.

Ponovno su sjeli u školske klupe kako bi se i formalno obrazovali o stočarstvu. Školskih briga, kažu, nimalo se ne boje, a svoju će potvrdu o zanimanju dobiti među prvima u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Osnovna škola Vladislav Ribnikar Suđenje u Beogradu Razrednica dječaka otkrila što se s njim događalo prije nego je počinio masakr u školi: "Imao je probleme..." Svijeće i cvijeće za poginule u pucanjavi u školi Poznat motiv Otkriveno zašto je 12-godišnjak u Finskoj pucao na djecu iz razreda

Polaznici pažljivo slušaju prvo predavanje o stočarstvu, mnogi već nekoliko desetljeća nisu bili u ulozi učenika. Većina njih već ima svoja stada. Za buduće promjene u zakonima, poručuju, žele biti u potpunosti spremni. U tome im djelomičnim subvencioniranjem izobrazbe pomažu i nadležne institucije.

'Ovo je prilika za naše poljoprivrednike da se pripreme za Europsku Uniju', rekla je Mihaela Bogeljić iz UNDP-a. Zbog toga će u iduća dva mjeseca prolaziti sveobuhvatan program osposobljavanja. Prolaze predavanja prve pomoći, predavanja zaštite na radu, znači, imat će kompletnu patologiju bolesti kod koza i ovaca', rekao je Dario Frangen, ravnatelj učilišta Apis.

Osim teoretskih saznanja, moći će utvrditi i usvojiti praktične vještine, a to im je ponuđeno na obiteljskim gospodarstvima. Polaznici će na konkretnom primjeru imati prilike doznati sve o uzgoju ovaca i koza te o proizvodnji mlijeka i sira. Obuka na terenu će biti pomno provedena.

'Kako se blago drži, kako se hrani, kako se dohranjuje, što mu treba', rekao je polaznik Zdravko Katuša. Sredinom prosinca polaznike očekuje ispitna provjera. Nakon što je uspješno polože, zadarsko područje dobit će prve profesionalne uzgajivače koza i ovaca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene