Članovi Hrvatske gorske službe spašavanja s neprohodnog dijela Biokova su spasili unesrećenog planinara. U akciji je sudjelovalo 40 pripadnika HGSS-a.


U velikoj akciji Hrvatske gorske službe spašavanja, u kojoj je sudjelovalo čak 40 članova, spašen je unesrećeni planinar s iznimno neprohodnog dijela Biokova.

Dojava je zaprimljena u nedjelju oko 16:05, a ozlijeđeni planinar nalazio se na Biokovu, između Šćirovca i Sv. Ilije, iznad Topola na 1150 nadmorske visine.

"Na teren odmah izlaze spasioci HGSS stanice Makarska, a kako se radi o jednom od najsurovijih i najopasnijih dijelova Biokova, u pomoć su pozvane i HGSS stanica Split te HGSS stanica Dubrovnik. Sveukupno je u akciji bilo 40 spasilaca. Prvi tim dolazi do unesrećenog u 18:55 sati te ga nakon imobilizacije priprema za transport. Kako su uvjeti bili nepovoljni za transport helikopterom, krenulo se u dug i iscrpljujući transport koji završava u 00:50 sati predajom unesrećenog HMS iz Makarske", objavili su makarski HGSS-ovci.

HGSS - spašavanje FOTO Došao do litice iznad mora: Pogledajte kako je izgledalo dramatično spašavanje mladića

HGSS u akciji FOTO Dramatična noć na Biševu: Muškarac pao u uvali te zadobio opasne posjekotine, pogledajte što je osmero heroja moralo napraviti da ga spasi

Ističu kako kvalitetna priprema za odlazak u planinu nije samo oprema koju nose, nego i edukacija koju prolaze planinari u planinarskim školama u kojima, između ostalog, uče i o prvoj pomoći.

Unesrećeni planinar bio je dobro opremljen, no zbog teškog terena nesreća se ipak dogodila.

"Kolege unesrećenog dobro su ga zbrinule i utoplile do dolaska spašavatelja te ih ovom prilikom želimo pohvaliti", dodali su makarski HGSS-ovci.

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju