Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Resocijalizacija i odgoj

Prijedlog zakona o izvršavanju sankcija maloljetnicima donio potporu u Saboru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski klubovi danas su pozdravili donošenje novog zakona o izvršavanju sankcija izrečenih maloljetnicima za kaznena djela i prekršaje, ističući potrebu da prioritet tih mjera prema maloljetnicima treba biti njihova resocijalizacija i preodgoj.

Prema prijedlogu u prvom čitanju, razgraničuju se nadležnosti Ministarstva socijalne skrbi i mladih te Ministarstva pravosuđa u izvršavanju odgojnih mjera.

Tako bi u nadležnosti Ministarstva socijalne politike i mladih bilo izvršavanje odgojnih mjera: posebne obveze, upućivanje u disciplinski centar, pojačana briga i nadzor, pojačana briga i nadzor uz dnevni boravak u odgojnoj ustanovi, upućivanje u odgojnu ustanovu i upućivanje u posebnu odgojnu ustanovu.

U nadležnosti Ministarstva pravosuđa bilo bi izvršavanje odgojne mjere upućivanja u odgojni zavod i kazne maloljetničkog zatvora. Sankcije izrečene maloljetnicima u prekršajnom postupku - odgojne mjere, kazne maloljetničkog zatvora i zaštitne mjere - obavljao bi centar za socijalnu skrb na čijem se području nalazi prebivalište, odnosno boravište maloljetnika.

Poslove upućivanja maloljetnika u odgojni zavod, obavljao bi sudac izvršenja, u pravilu prema prebivalištu odnosno boravištu maloljetnika. Vesna Fabijančić Križanić (SDP) kazala je kako je novi zakon u potpunosti okrenut prema maloljetnicima, s ciljem njihove resocijalizacije nakon izrečene odgojne ili, iznimno, zatvorske mjere. Predloženi zakonski okvir, istaknula je, čini potrebnu ravnotežu između prevencije i represije, a razgraničenje nadležnosti doprinosi učinkovitosti sustava.

SDP-ova zastupnica pozdravila je odredbu po kojoj će maloljetnik tijekom izvršavanja kazne maloljetničkog zatvora biti smješten s drugim maloljetnicima, a iznimno, u slučaju kada u kaznionici nema drugih maloljetnika ili je to potrebno iz razloga njegove sigurnosti, s mlađim punoljetnim osobama.

Propisano je i da u prostoriji u kojoj maloljetnik boravi za vrijeme izvršavanja kazne maloljetničkog zatvora ne smije biti više od tri zatvorenika. Donošenje novog zakona pozdravila je i Ana Lovrin (HDZ), ističući kako zakonska rješenja idu u prilog potrebi da se na maloljetnike djeluje odgojno.

Zauzela se da sustav prema maloljetnicima ide s posebnim, pojedinačnim programom postupanja koji je utemeljen na procjenama stručnjaka, a kako bi, osim kažnjavanja, primarna zadaća bila resocijalizacija i preodgoj za budući život. Da predloženi zakon predstavlja poboljšanje u odnosu na važeći smatra i Igor Češek (HDSSB) koji je pozvao na jači angažman države i društva na suzbijanju maloljetničke delikvencije koja je zadnjih godina, upozorio je, uzela maha.

Zastupnici su kratko raspravili i prijedlog zakona o potvrđivanju Okvirnog ugovora o zajmu između Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe za projekt 'Financiranje vodno-komunalne infrastrukture'. Raspravljena su i predložena potvrđivanja sporazuma između hrvatske i njemačke vlade o predaji i prihvatu osoba kojih je boravak nezakonit te sporazuma s Vijećem ministara Albanije o uzajamnoj pomoći u slučaju katastrofa i velikih nesreća. (Hina)

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi policija objavila detalje Dvojica maloljetnika koja su pretukla trećeg u Lapadu završila u pritvoru Sabor Porezni paket Izglasane porezne promjene koje će utjecati i na plaće: "Očito ne živite u istoj državi kao narod, otiđite u trgovinu!"

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene