Hoće li odzvoniti pucnjavi petardi koju slušamo oko Nove godine? Brojni građani potpisivali su peticije protiv petardi, a Ministarstvo unutarnjih poslova mijenjalo bi zakon - i petarde potpuno zabranilo.

Galerija


Udruge za zaštitu životinja su za, no zabrani petardi se protive oni koji od njih zarađuju.

Vezani članci Strah Pokušali pobijediti svoje strahove, no njihovi su pokušaji spektakularno propali Jezivi ljubimci Ljubimci im izgledaju kao da su ispali iz noćnih mora, pogledajte ovaj strah i trepet

"90 posto pasa strah pokazuje tako da bježe, da se skrivaju, tresu ili padaju“ objašnjava Lea Kreszinger, predsjednica Odjela veterinara male prakse pri Hrvatskoj Veterinarskoj Komori.

"Dobivamo jako puno dojava. U ono vrijeme kad se pucalo, 12 pasa smo sigurno vratili svojim domovima", kaže Tatjana Zajec iz Dumovca.

Iz udruge Prijatelji životinja stoga pozdravljaju zabranu.

"Jedno dijete bez očiju ili prstiju, jedna životinja koja od infarkta nije preživjela Novu godinu… To su sve dovoljni argumenti", govori Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja

No Strukovna pirotehnička udruga kaže da bi potpuna zabrana mogla donijeti više štete nego koristi.

"Problem će biti što će se pojavljivati improvizirane eksplozivne naprave što je još opasnije", smatra Branko Šimara, predsjednik strukovne pirotehničke udruge.

Iz udruge kažu - posljednjih godina smanjio se i broj ozljeda zbog korištenja pirotehnike. Umjesto potpune zabrane, ističu, građane treba educirati o pravilnoj upotrebi. Nude kompromis.

"Do sad smo imali dozvoljenu prodaju 15 dana, možemo to skratiti na 10 dana i upotrebu sa 6 dana na 3 dana", predlaže Franjo Koletić, potpredsjednik strukovne pirotehničke udruge.

"Mi predstavljamo struku i mislimo da bismo ipak mogli nešto doprinijeti u donošenju tog zakona", govori Boris Čabrilo, drugi potpredsjednik te udruge.

Ministar kaže kako će saslušati sve zainteresirane strane. Predloženim izmjenama zakona potpuno bi se zabranile petarde kategorije F2 i F3. Ostala pirotehnička sredstva iz tih kategorija, koja služe za manje vatromete, prodavala bi se od 15. prosinca, a smjela bi se koristiti između 21. prosinca i 1. siječnja. O ovoj temi građani se mogu izjasniti putem e -savjetovanja do 7. veljače.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr