Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osobe s invaliditetom

Antonijeva borba traje 10 godina, a mogao bi biti inspiracija mnogima: "Imam i ja svojih mana, ali imam i želje i potrebe"

Aktualno Galerija Poticajna priča - 1 Poticajna priča - 1 Foto: DNEVNIK.hr Poticajna priča - 2 Poticajna priča - 2 Foto: DNEVNIK.hr Poticajna priča - 3 Poticajna priča - 3 Foto: DNEVNIK.hr Poticajna priča - 5 Poticajna priča - 5 Foto: DNEVNIK.hr +0 Poticajna priča - 4 Galerija 1/5 >>
Priča Antonija Milanovića potaknut će vas na razmišljanje, ali i dati uvid u prepreke s kojima se susreće svakoga dana.

Tabu-teme iz pera osoba s invaliditetom - upravo na to odvažio se 35-godišnji Zadranin Antonio Milanović.

Iskustveni priručnik napisao je kako bi otvorio oči sebi sličnima, ali i okolini približio potrebe i probleme osoba s invaliditetom.

"Želim naglasiti da nikako ne osporavam pravo osoba s invaliditetom na seksualnost. Ali ne pod svaku cijenu. Puno mi je prihvatljivija opcija seksualnog terapeuta gdje bi osobe s invaliditetom uz stručno vodstvo mogle osvijestiti svoju seksualnost", napisao je.

Pročitajte i ovo Radovan Dobronić Ukidanje odluke županijskog suda Vrhovni sud reagirao na izjave Dobronića o slučaju Severina

Ulomak je to iz priručnika čije retke potpisuje 35-godišnji Antonio Milanović iz Zadra. Čovjek koji je i sam osoba s invaliditetom.

Šest i pol godina Antonio radi u zadarskoj Gradskoj knjižnici. Ovo mu je druga knjiga. Kaže da želi otvoriti oči svima, pokazati da su i osobe s invaliditetom ljudi.

"Imam i ja svojih mana, ali imam i želje i potrebe", tvrdi Antonio.

"Ja sam jedan od rijetkih, trenutačno, nadam se da neću biti zadugo, koji će o tome govoriti bez srama i bez zadrške", rekao je.

Prepreke su svakodnevne

Prepreka za normalan život još je, kaže, mnogo.

Pročitajte i ovo Severina Vučković Jasan stav Na čijoj ste strani - Severine ili suda? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

"Tri su najveće: cestovne prepreke, prepreke u obrazovanju jer nisu svi fakulteti danas jednako prilagođeni osobama s invaliditetom, i treća, ili čak prva, liječnička skrb", izjavio je Antonio.

Pomaka nabolje ima, ali tvrdi: javnost i dalje nije dovoljno senzibilirana. On, dodaje, ima sreće jer je okružen dobrim ljudima.

Kolegica Edita mu je poput druge majke.

Pročitajte i ovo Ilustracija Beba je dobro Tragedija u zagrebačkom rodilištu: Preminula rodilja, bolnica pokrenula istragu

"Iskreno, na početku sam bila malo distancirana, međutim uvidjela sam i kroz njegove roditelje, oni ga svaki dan dovode na posao, da ni oni ne popuštaju, pa i ja, eto, nisam stroga, ali ne popuštam", rekla nam je Edita Bačić, knjižničarka u Gradskoj knjižnici Zadar.

Apel institucijama

Rijetki su, kaže Antonio, te sreće da imaju posao.

"Ovim putem apeliram na državne institucije, ali i na osobe s invaliditetom da daju priliku da se dokažu jer mogu postići puno više nego neki zdravi ljudi, svakomu se može prilagoditi radno mjesto, a osobama s invaliditetom poručujem da iziđu iz svoja četiri zida i da upoznaju ljepotu samostalnosti", tvrdi Antonio.

Pročitajte i ovo Željko Šarić borba za skrbništvo Sudac Vrhovnog suda o Severininu slučaju: "Primarni uzrok konflikta lojalnosti i ostalih frustracija djeteta nije sudski postupak, već loši odnosi roditelja"

On radi četiri sata dnevno za 500 eura mjesečno. Njegova borba da i on i ostali koji su u istoj situaciji dobiju puni iznos plaće traje 10 godina.

Zbog toga će sljedećeg mjeseca na obećani sastanak u resorno ministarstvo, a do tada putovat će s priručnikom u rukama.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene