Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novost

Dobra vijest za osobe s invaliditetom, uskoro će dobiti nacionalnu i EU iskaznicu: U registru je više od 600 tisuća ljudi

Aktualno Galerija Osoba s invaliditetom - 1 Osoba s invaliditetom - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Osoba s invaliditetom - 2 Osoba s invaliditetom - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Osoba s invaliditetom - 3 Osoba s invaliditetom - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Osoba s invaliditetom - 4 Galerija 1/4 >>
Kreće digitalizacija za 600 tisuća osoba s invaliditetom. Stiže im nacionalna i europska iskaznica. Prva je to javna isprava koja će im omogućiti povlastice na autocestama, u vlakovima i na trajektima.

Kreće digitalizacija za 600 tisuća osoba s invaliditetom. Stiže im nacionalna i europska iskaznica. Prva je to javna isprava koja će im omogućiti povlastice na autocestama, u vlakovima i na trajektima.

Nove EU parkirališne karte, besplatne cestarine, oslobađanje naknade za korištenje cesta i povlašten prijevoz trebali bi olakšati život osobama s invaliditetom i učiniti ih vidljivijima u društvu.

"Neograničeno korištenje autoceste tijekom cijele godine. Ni do sada nije bilo naplate, ali je bio problem što je vozilo moralo biti na vama"; objasnio je Viktor Jozić, predsjednik udruge Sinergija.

Pročitajte i ovo Policijska potjera u Zagrebu - 1 Bježala policiji Prometni stručnjak za Dnevnik Nove TV o jurnjavi djevojčice centrom Zagreba: "To može dovesti do iznimno teške situacije"

Sada je dovoljno da je osoba s povlasticom putnik.

"Kod željeznice će biti četiri besplatne vožnje godišnje u iznosu od 75% povlastice cijene i besplatna voznja za pratnju, u pomorskom dijelu je neograničeni broj prava korištenja trajektne linije", naveo je Darko Akrap iz Agencije za komercijalnu djelatnost.

Pročitajte i ovo Denis Lovrović Fotoreporter po pozivu Preminuo fotoreporter Denis Lovrović: "Bio je jedan od najboljih"

U registru je više od 600 tisuća osoba. Uz Zakon o povlasticama u prometu novi sustav riješio je zapetljanu birokraciju, svi u registru automatski će dobiti iskaznice na kućnu adresu.

"Uz postojeću tehničku i digitalnu podršku, mislimo da će to biti vjerojatno tijekom ožujka", rekla je zamjenica pravobranitelja za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević.

Pročitajte i ovo Uhićenje u Rijeci - 3 USKOK u akciji Uhićeni policajci i pročelnica u Vrbovskom: "Ništa od optužbi neće im se moći dokazati"

Korisnici su zadovoljni, kaže novinarka Dnevnika Nove TV Anja Perković.

Za razliku od institucija u Europi kod nas se još uvijek vodi jedna bitka.

"Što znači da imamo prilagođene linije vlak, autobus ili kombije ako nisu prilagođena stajališta, parkirališta...", smatra Jozić.

Uz nacionalnu, europska strana iskaznice pokrit će boravišnu pristojbu, ulaz u muzeje i na sportske priredbe jer je i infrasturktura projektirana za svakog stanovnika.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene