Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Budite oprezni!

Sve više lažnih policajaca i inkasatora: Prava policija građanima uputila važno upozorenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prevaranti na kućnim pragovima u 2018. najčešće su se predstavljali kao policajci, godinu kasnije kao inkasatori, a u ovoj godini ponovno su im najpopularnije bile uloge policajaca, a uz njih i trgovaca medicinskim uređajima, pokazala je policijska statistika.

Lažni policajci ili inkasatori u teatru prijevara igraju na komunikativnost, poštovanje prema instituciji ili suosjećanje, a žrtve su im često starije osobe koje uz prethodnu najavu ili bez najave posjećuju na kućnoj adresi, ciljajući na njihovu životnu ušteđevinu.

Trenutačnoj situaciji prilagođavaju se na vrlo lucidan način, uvjerljivi su u svojim ulogama, a dolazak najave telefonom, stvarajući kod žrtve lažni dojam povjerenja ili samo pokucaju na vrata. Žrtve, nakon što shvate da su prevarene često se osjećaju posramljeno, no policija naglašava kako je važno da joj prijave takva nedjela jer počinitelj možda već vreba drugu žrtvu.

Policijsko praćenje pokazalo je da su se prevaranti u 2018. najčešće predstavljali kao policijski službenici, a godinu kasnije na prvo mjesto su izbili inkasatori iza kojih su slijedili prodavatelji medicinskih uređaja, policajci i službenici financijskih institucija. U 2020. prevaranti su najčešće koristili uloge policajaca, prodavatelja medicinskih uređaja i službenika financijskih institucija.

Policija poručuje građanima da imaju pravo biti sumnjičavi prema svakoj službenoj osobi te da provjeru osobe obave preko zatvorenih vrata, uz pomoć špijunke. Pravom službeniku to neće smetati, ali će prevarant postati nestrpljiv jer mu se povećava rizik da bude primijećen i uhvaćen, objasnila je glasnogovornica zagrebačke policije Marija Goatti.

Mlađe članove obitelji pozvala je da savjetuju starije na samozaštitno ponašanje kako njihovi bližnji ne bi postali žrtve prevaranata. Posljednji slučaj prijevare na kućnom pragu zabilježen je u ponedjeljak oko podneva na zagrebačkoj Trešnjevci gdje su se nepoznata počiniteljica i počinitelj telefonski lažno predstavili 56-godišnjaku koji je potom počinitelju predao nekoliko stotina tisuća kuna.

Imovinski kriminalitet je prema policijskoj statistici zagrebačke policije u padu za 4,9 posto, uključujući teške krađe i provale za 6,5 posto. U padu su i prijevare, ali je porastao broj žrtava starije dobi, pokazuje statistika po kojoj je 2018. bilo 637 kaznenih djela prijevara, godinu kasnije 550 i ove godine 463. No, statistika je pokazala da je udio žrtava starijih od 60 godina od lani sa 33,6 posto porastao na 44,9 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stigle dojave građana Ozbiljno upozorenje policije: Pazite kome odgovarate na poziv i koga puštate u dom

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NEVIĐENA KRAĐA Filmska pljačka u Beogradu: Lažni policajci upali u stan, vezali brata i sestru te odnijeli 100.000 eura

U savjetima kojima želi spriječiti takve prijevare policija poziva građane da ne puštaju nepoznate osobe u svoj dom, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ i da se ne daju impresionirati odlučnim nastupom nepoznate osobe, titulom, ljubaznošću ili bespomoćnošću.

"Ako unatoč vašem odbijanju nepoznati počinitelj i dalje uporno pokušava ući u dom, obavijestite člana obitelji ili zamolite za pomoć susjeda te u isto vrijeme odmah o tome obavijestite policiju pozivom na 192", poručuju iz policije.

Ako se prijevara ipak dogodi, građanima savjetuju da ne diraju stvari koje je dirao počinitelj kako se ne bi uništili tragovi te da zapamte izgled prevaranta i što više detalja, poput smjera bijega ili registarske oznake vozila.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene