Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Nova tempirana bomba među mladima dostupna u svakom dućanu: "Osim što žele ispasti fora u društvu, vjerojatno im je fino"

Da nam djeca sve više imaju problema s debljinom i da se sve manje kreću, već je, nažalost, poznata stvar. No iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo upozoravaju na još jednu tempiranu bombu.

U pitanju je neumjerenost u konzumiranju energetskih pića. Manjak sna hrvatski osnovnoškolci rado zamijene energetskim pićem.

"Ja osobno nisam nikad pio ta pića jer sam odmalena sportaš, uvijek se učilo da im to ne treba, ali energetska pića su dostupna u svim dućanima", navodi Karlo Ostojić, učenik 4. razreda zagrebačke 1. gimnazije.

"Djeca su znala uzimati. Moji prijatelji. Ali ja sam se nekako sa strane držala. Osim što žele ispasti fora u društvu, također im je vjerojatno fino, to je šećer", smatra Barbara Šelendić, učenica 4. razreda iste škole.


I to koliko šećera: jedna limenka energetskog napitka, odnosno 250 mililitara takvog napitka u sebi sadrži čak šest vrećica šećera, navodi reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak.

Pa, ipak je svaki treći 11-godišnjak u Hrvatskoj popio barem jedno energetsko piće.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uznemirujuća činjenica "Može doći do moždanog i srčanog udara": Sve više mladih konzumira ovu vrstu pića u jednoj županiji

"U dobi od 13 godina svaki drugi i u dobi od 15 godina dvoje od troje djece su probali ili piju vrlo često energetska pića", kazala je zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin.

Može doći do "adrenalinske oluje"

U usporedbi s 2018. nije rastao broj djece koja ih povremeno piju, ali je sve više djevojčica koje ih piju svakodnevno u velikim količinama ili s alkoholom.

A zbog prekomjerne konzumacije može doći do adrenalinske oluje.

"Može se dogoditi niz čimbenika koji mogu uzrokovati aritmije, ishemije, pad tlaka, kardijalnu sinkopu, iznenadnu smrt i katastrofu", navodi Daniel Dilber, pročelnik Zavoda za pedijatrijsku kardiologiju KBC-a Zagreb.

Pročitajte i ovo Piće, ilustracija zabrinjavajući podaci Hrvatska bi mogla zabraniti prodaju energetskih pića maloljetnicima: SDP uputio apel ministru Berošu

No pića u Hrvatskoj donedavno su se mogla kupiti i na školskim aparatima. Ministarstvo zdravstva najavljuje promjene.

"Kao Povjerenstvo napravili smo draft zakona, to bi bio lex specialis na ograničenju dostupnosti pića maloljetnicima", poručila je Vera Katalinić Janković iz Ministarstva zdravstva.

Kada i kako, tek će se odlučiti. Dotad je odluka na roditeljima - bi li dopustili 11-godišnjaku da za užinu popije jaku crnu kavu sa šest vrećica šećera?

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene