Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Čak 65 posto učenika osnovnih te 85 posto učenika srednjih škola u Varaždinskoj županiji konzumira energetska pića, pokazali su to rezultati ankete o korištenju energetskih pića provedene u 30 osnovnih i 10 srednjih škola, na uzorku od više od 5300 ispitanika u toj županiji.


Predstavljajući rezultate ankete na konferenciji za novinare održanoj u utorak u Varaždinu, Spomenka Kiđemet-Piskač, specijalist neurologije iz Opće bolnice Varaždin, podsjetila je da energetska pića spadaju u skupinu bezalkoholnih napitaka. Kao takva slobodno se prodaju u prehrambenim trgovinama, u kioscima i na svim mjestima koja su dostupna našim mladima, bez ikakvih ograničenja.

"Takva pića sadržavaju neke tvari koje kod mladih osoba mogu izazvati neželjena djelovanja. Ona se očituju u smislu da djeca imaju ubrzani puls, postaju dehidrirana i smušena te mogu osjećati vrtoglavice. Može doći i do posebno štetnih neželjenih događaja, a to je moždani i srčani udar", upozorila je Kiđemet-Piskač.

Dodala je kako je uznemirujuća činjenica da je velik broj učenika - 30 posto osnovnoškolaca i 30 posto srednjoškolaca, imao neke ozbiljnije smetnje prilikom konzumacije.

"Jedan dio njih imao je simptome od strane kardiovaskularnog sustava, takozvano stezanje i bol u prsima, ubrzani rad srca, a velik broj se požalio na mučninu i povraćanje. Nije zanemariv broj da je osam posto učenika imalo smetnje zbog kojih su se ozbiljno zabrinuli za svoje zdravlje", rekla je Kiđemet-Piskač.

Slika nije dostupna U Zagrebu dječak (13) preminuo nakon što je popio energetska pića: Trčao je s prijateljima i odjednom se samo srušio

Školski hodnik, ilustracija (Foto: Goran Kovačić/ Pixsell) Nećete vjerovati zbog čega je jedna varaždinska škola evakuirana: Panika, povraćanje, vrtoglavice, a kad tamo...

Podaci o 65 posto osnovnoškolaca i čak 85 posto srednjoškolaca koji konzumiraju energetska pića zabrinjavaju i toga su svjesni i u Varaždinskoj županiji, pa je županijski Savjet za zdravlje pokrenuo inicijativu za edukaciju mladih i njihovih roditelja te učitelja i profesora o štetnosti energetskih pića.

"Znanje je moć i Varaždinska županija će i dalje davati potporu svom Odjelu za zdravstvo kao i ravnateljima i Savjetu, a sve u cilju kako bi se planirale preventivne aktivnosti i smanjila očita štetnost konzumacije energetskih pića te naša djeca", poručila je zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju