Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nejasni dio presude

VIDEO Presuda za genocid: Analiza Ivane Petrović

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivana Petrović, reproterka Nove TV iz Haaga analizira presudu Međunarodnog suda pravde o genocidu.

Dosta je nejasno rečeno o ubojstvima zarobljenika i civila na Ovčari. Ono što je Sud kazao jest da Hrvatska nije uspjela uvjeriti Sud da je broj ljudi koji je ubijen tom prigodom dovoljan da bi se presudio genocid u punom smislu riječi.

Pročitajte i ovo Nada Murganić osudila izjave Zorana Milanovića Žestoke kritike Zajednica žena HDZ-a osudila Milanovićeve izjave: "Seksizam i omalovažavanje okosnica su njegova djelovanja" Ivana Petrović - 3 "politički piroman" Ivana Petrović žestoko odgovorila Zoranu Milanoviću: "U demokraciji on nije Jupiter"

KONAČNA PRESUDA: ICJ odbacio tužbu i protutužbu

Druga stvar je namjera. Sud je rekao da Hrvatska nije dokazala namjeru i mislim da je to nedokazivanje namjere izravna refleksija presude Šljivančaninu Mrkšić, Radić pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju u predmetu Ovčara kada je Šljivančanin koji je bio pukovnik KOS-a, glavne kontraobavještajne službe Jugoslavenske narodne armije koja je bila 'šef te krvave parade', zapravo na neki način amnestiran - najprije jako malom presudom - 5 godina, potom je povišena na 17, a onda mu je revizijom presude smanjeno na 10.

VIDEO 'Nismo zadovoljni presudom, ali je civilizirano prihvaćamo'

VIDEO 'Presuda ne znači da nije bilo rata ili da nije bilo zločina i ubijanja'

VIDEO Tadić: Sad bi bilo najbesmislenije da se nastavimo optuživati

I ta je presuda temelj ove nejasnoće u onoj glavnoj poveznici kojom se trebala dokazati namjera Srbije da počini genocid u Hrvatskoj,a to je KOS. Ta struktura se nigdje ne spominje.

Profesorica Vesna Crnić Grotić rekla je što je bilo ključno za ovakvu odluku Suda u dijelu koji se tiče Hrvatske.

'Ono čega smo se cijelo vrijeme i bojali, a to je dostizanje standarda dokazivanja genocidne namjere. U bosanskom predmetu Sud je rekao da se sva ubijanja, mučenja sve što se može dokazati, mora činiti u svrhu uništenja grupe, u ovom slučaju Hrvata. Oni su u našu korist potvrdili da je postojao jedan obrazac postupanja JNA i srpskih snaga, u činjenju zločina. Međutim, nije prihvaćena tvrdnja da se to radilo iz genocidne namjere - namjere uništenja, grupe kao takve, kako to Konvencija propisuje. Ali je s druge strane sudac rekao da je to dio zločina činjen u sklopu ostvarivanja plana Velike Srbije i da su na tome radili srpski vođe iz Hrvatske, ali da je s njima također surađivala vlast Republike Srbije', rekla je Crnić Grotić.

Također je komentirala 'nedovoljan broj ubijenih' za karakteriziranje djela kao genocida.

'Sud je rekao da ako se radi o uništenju grupe kao takve, Konvencija traži uništenje grupe kao takve - onda je Sud uzeo grupa su Hrvati koji su nastanjivali napadnuto područje, ali odnos broja ubijenih u odnosu na cjelokupnu količinu grupe ne može se smatrati kao ostvarivanje genocidne namjere. Na jedan je način sudac taj broj povezao sa ostvarivanjem genocidne namjere.', zaključuje Crnić Grotić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene