Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljednji pokušaj

Pregovori propali: Prosvjetarima niže plaće i do 600 kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada i sindikati javnih službi ni danas se nisu uspjeli dogovoriti.

Iako im je Vlada ponudila aneks ugovora u kojem bi navela da će zaposlenima vratiti prava koja im se zbog krize uskraćuju sljedeće godine, sindikati okupljeni oko Vilima Ribića željeli su detalje na koje Vlada nije pristala.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Grbin o pregovorima s Domovinskim pokretom i Milanoviću: "Ja mu na tome zahvaljujem" Postignut dogovor Vlade i sindikata - 2 ništa od štrajka Prihvatili ponudu: Vlada i sindikati u ponedjeljak potpisuju povećanje osnovice plaća i drugih materijalnih prava

Ministar Mirando Mrsić rekao je da će se prosvjetni dodatak od 2,3 posto, koji je stupio na snagu 1. srpnja, nastaviti isplaćivati ali da će Vlada od 1. kolovoza obustaviti isplatu dodataka od 3%, 5%, 7% i 9%, a to znači niže plaće prosvjetara za 150 pa do 600 kuna.

Pregovarački odbori Vlade i sindikata javnih službi pokušali su danas još jednom postići dogovor o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe, prije nego što se pristupi arbitraži. Predstavnici Vlade i osam sindikata javnih službi sastali su se u 13 sati u Banskim dvorima kako bi se eventualno ipak dogovorili o Dodatku TKU, nakon što su u petak četiri sindikata, okupljena u Matici hrvatskih sindikata, odbila potpisati taj dokument, a Vlada najavila postupak arbitraže.

Sada slijedi arbitraža koja će se provesti tako da će u njoj sudjelovati dva člana koja predstavljaju sindikate i dva člana u ime Vlade te jedan neutralni koji će presuditi vrijede li ova četiri potpisa. Ukoliko neutralni arbitar procijeni da potpisi vrijede, Kolektivni ugovor odnosit će se na sve, a ukoliko procijeni da ne vrijede, slijedi otkazni rok ugovora.

>> 'Nismo vjerska sekta koja baulja za guruom Ribićem'

>> Milanović poručio sindikatima: Prespavajte i prihvatite prijedlog!

Podsjetimo, nakon savjeta premijera Milanovića da prespavaju noć i zatim prihvate vladine prijedloge, sindikati su priopćenjem poručili da nisu sekta u kojoj za guruom Ribićem bauljaju njegovi sljedbenici, već da su autonomno donijeli odluku da ne prihvate vladine uvjete i time demantirali da je Vilim Ribić iskoristio ostale sindikate. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene