Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada i sindikati javnih službi ni danas se nisu uspjeli dogovoriti.


Iako im je Vlada ponudila aneks ugovora u kojem bi navela da će zaposlenima vratiti prava koja im se zbog krize uskraćuju sljedeće godine, sindikati okupljeni oko Vilima Ribića željeli su detalje na koje Vlada nije pristala.

Vezani članci Slika nije dostupna NIJE POSTIGNUT DOGOVOR Završio sastanak Vlade i sindikata Slika nije dostupna Počeo sastanak Vlade i sindikata javnih službi

Ministar Mirando Mrsić rekao je da će se prosvjetni dodatak od 2,3 posto, koji je stupio na snagu 1. srpnja, nastaviti isplaćivati ali da će Vlada od 1. kolovoza obustaviti isplatu dodataka od 3%, 5%, 7% i 9%, a to znači niže plaće prosvjetara za 150 pa do 600 kuna.

Pregovarački odbori Vlade i sindikata javnih službi pokušali su danas još jednom postići dogovor o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe, prije nego što se pristupi arbitraži. Predstavnici Vlade i osam sindikata javnih službi sastali su se u 13 sati u Banskim dvorima kako bi se eventualno ipak dogovorili o Dodatku TKU, nakon što su u petak četiri sindikata, okupljena u Matici hrvatskih sindikata, odbila potpisati taj dokument, a Vlada najavila postupak arbitraže.

Sada slijedi arbitraža koja će se provesti tako da će u njoj sudjelovati dva člana koja predstavljaju sindikate i dva člana u ime Vlade te jedan neutralni koji će presuditi vrijede li ova četiri potpisa. Ukoliko neutralni arbitar procijeni da potpisi vrijede, Kolektivni ugovor odnosit će se na sve, a ukoliko procijeni da ne vrijede, slijedi otkazni rok ugovora.

>> 'Nismo vjerska sekta koja baulja za guruom Ribićem'

>> Milanović poručio sindikatima: Prespavajte i prihvatite prijedlog!

Podsjetimo, nakon savjeta premijera Milanovića da prespavaju noć i zatim prihvate vladine prijedloge, sindikati su priopćenjem poručili da nisu sekta u kojoj za guruom Ribićem bauljaju njegovi sljedbenici, već da su autonomno donijeli odluku da ne prihvate vladine uvjete i time demantirali da je Vilim Ribić iskoristio ostale sindikate. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.