U HNS-u su na sastanku Predsjedništva u subotu odlučili da će od premijera Andreja Plenkovića i HDZ-a zatražiti hitan sastanak na kojem će tražiti smjenu ministra Kuščevića zbog afera i političke odgovornosti.

Galerija


Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati (HNS) u podne je održala presicu u Sv. Martinu na Muri, na kojoj je između ostalih govorio i zamjenik predsjednika HNS-a Predrag Štromar. Jedna od tema je i ministar uprave Lovro Kuščević i njegove afere.

Vezani članci Predrag Štromar, predsjednik HNS-a HNS otkazao sve predizborne skupove, Štromar: "Politika ne smije biti ispred zdravlja ljudi" HNS predstavio listu za 3. izbornu jedinicu - 4 HNS u Varaždinu predstavio kandidate treće izborne jedinice, Štomar uvjeren da dobivaju tri mandata

Presica je otpočela izlaganjem Borisa Blažekovića, voditelja Akademije HNS-a, koji je govorio o samoj Akademiji i njenom radu te o HNS-u. Nadovezao se Matija Posavec, koji se pohvalio rezultatima na europskim izborima za njegovu, Međimursku županiju.

Navedeno je kako su na sjednicama stranačkih tijela analizirali rezultate zadnjih izbora te da su zadovoljni brojem glasova koje su dobili, ali nisu ostvarili cilj - mandat u Europskom parlamentu.

Na koncu se novinarima obratio Štromar, koji je kazao da reformski procesi u Hrvatskoj moraju ići brže te naveo dobre rezultate HNS-ove ministrice obrazovanja Blaženke Divjak. Istaknuo je kako je najvažnije zadržati mlade ljude. "HNS dobro radi posao u ovoj Vladi. Očekujem da i drugi resori prate taj tempo."

Naveo je kako su održali niz sastanaka stranačkih tijela te usuglasili da treba povećati plaće u obrazovanju, ukinuti niz nepotrebnih nameta te se okrenuti digitalizaciji državnih tijela.

"Na Predsjedništvu smo donijeli zaključak da pozivamo premijera Plenkovića i HDZ na sastanak i da na tom sastanku predložimo smjenu ministra Lovre Kuščevića. Ne tražimo njegovu kaznenu odgovornost, to nije na nama, već na nadležnim tijelima, ali iz svega što se vidi u javnosti gospodin Kuščević je najvjerojatnije koristio politički utjecaj radi osobne koristi i to je za nas u HNS-u neprihvatljivo", kazao je Štromar. "Nadam se da će biti dovoljno političke mudrosti", kazao je on i dodao: "Uvjeren sam da će premijer povući pravi potez".

Na pitanje novinara kad će biti održan sastanak s premijerom, kazao je: "Poslan je poziv, bit će ovih dana".

Posavec je potom govorio o daljnjem radu stranke te najavio obilazak svih jedinica na terenu. "Želim govoriti i s predstavnicima ostalih liberalnih stranaka centra s ciljem okupljanja u jednu širu platformu."

Oštre riječi

Član Predsjedništva HNS-a i predsjednik regionalnog saveza stranke za Istarsku, Primorsko-goransku i Ličko-senjsku županiju Andrej Poropat poručio je u nedjelju na društvenim mrežama da ono što je do sada otkriveno o tom ministru "nije ni za ostavku, ni za smjenu, nego za pritvor".

Poropat je u svojem Facebook statusu istaknuo da želi iznijeti to svoje mišljenje, kako je naveo, "što god moji kolege iz HNS-a koji participiraju u Vladi narednih dana razgovarali s premijerom, ultimativno ili ne".

Andrej Poropat je i predsjednik Gradskog vijeća Rijeke. (D.B./Hina)

Otoci su u Hrvatskoj sinonim za iseljavanje, no ne i ovaj otok u čijem gradu glavnu riječ na vlasti vode - žene