Hrvatski otoci postali su gotovo pa sinonim za iseljavanje. No, da može i drugačije pokazuje primjer Supetra na Braču, čiji broj stanovnika raste. Zanimljivo je i da u gradu, koji je danas proslavio dan svojeg zaštitnika, gotovo sve čelne pozicije drže žene.

Galerija


Napad na sezonce srpske nacionalnosti doveo je Supetar na stranice crne kronike. Dojam je popravio potez vatrogasca koji je napadnutima priskočio u pomoć pri čemu je i sam ozlijeđen. Zbog svog herojski čina danas je na svečanoj sjednici povodom Dana grada dobio zahvalnicu.

''Drago mi je i da se zna da je grad uz mene. To mi je drago i što se sve ovako odvilo. Najbitnije da smo poslali poruku da su svi ovdje dobrodošli, da nema iznimki. To je reakcija normalnog čovjeka'', rekao je Tomislav Domančić, vatrogasac.

Supetar je prije samo šest godina bio opterećen dugovima. Danas je među rijetkim mjestima u Hrvatskoj gdje je više rođenih nego umrlih.

''Prvi smo grad u državi po porastu zapošljavanja i u nekim parametrima po visini stipendija, ulaganja u predškolski, broju obrtnika po stanovniku, uvijek smo u top 10 gradova'', pojašnjava gradonačelnica Ivana Marković.

Ministar uprave Lovro Kuščević (Foto: Dnevnik.hr) Kuščević pomogao mladiću odgovornom za incident na Braču: "Pomažem svim hrvatskim državljanima"

Tučnjava u Supetru (Foto: Facebook/DVD Supetar) Nastavak istrage brutalnog napada u Supetru: Napadačima na sezonce određen istražni zatvor

Za iduću godinu već su potpisali 33 milijuna europskih kuna projekata. Zanimljivo, na vodećim funkcijama u Supetru većinom su žene.

''Nama se to nekako nametnulo kao puka slučajnost, ali evo očito se pokazalo kao dobra formula za uspješan grad'', rekla je Marijana Šumanović, direktorica komunalne tvrtke "Grada":

''Od knjižnice, osnovne i srednje škole, Centra za kulturu Brač, načelnice policije, zaista sve odgovorne funkcije u gradu vode žene'', kaže Marković.

''U Supetru živimo i svi polazimo od toga da želimo u ovom gradu živjeti i radimo za dobrobit svih nas'', rekla je Danijela Kirigin, Predsjednica Gradskog vijeća.

Zadovoljstvo ne skrivaju ni građani. "Ovo je jedna od rjeđih općina na Braču gdje je možda prosperitet života prilično dobar i na dobrom standardu. Nema se tko što žaliti'', kaže Ivan iz Supetra.

Ne čudi stoga što brojne mlade obitelji posljednjih godina biraju upravo Supetar.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Ekskluzivno: 64 posto građana smatra da predsjednik države treba imati veće ovlasti