Neobičan preokret u priči o HDZ-ovoj načelnici Općine Lovreć Aniti Nosić koja je u veljači ostala bez mandata. Upravni sud u Splitu poništio je odluku Općine o prestanku njezina mandata.

Galerija


Anita Nosić od veljače je bez funkcije i plaće načelnice, mandat je izgubila. Sud je sad poništio tu odluku Općine Lovreć. Podsjetimo, na pola godine prijavila je prebivalište u Zagrebu kako bi dobila APN-ovu subvenciju za stan. Zbog toga je izgubila mandat, a sud je sad utvrdio da je ona cijelo vrijeme živjela u Lovreću. Nosić o svemu šuti.

Vezani članci Tomislav Karamarko Oglasio se Karamarko: ''Dragi prijatelji, ja sam samo htio spasiti neku lovu za ovu siromašnu državu'' Žarko Tušek Kako je ljetos govorio Žarko Tušek: "HDZ osuđuje bilo kakvu toleranciju prema korupciji. Nema kolektivne odgovornosti. Odgovorni su pojedinci"

"Naravno, ona je izuzetno zadovoljna ovom presudom, i vidjet ćemo kako će se sad opet prenijeti vlast, ja očekujem da će Općina Lovreć nju vratiti ponovno na njezino mjesto koje joj pripada, općinske načelnice", izjavila je stoga njena odvjetnica Ines Margetić.

Nosić je živjela u obiteljskoj vili u Lovreću, a zbog subvencije za stan u Zagrebu promijenila je prebivalište na pola godine i ostala bez mandata. Sud je utvrdio da je ona doista živjela u Lovreću i dolazila na posao, pozivaju se i na sudsku praksu u tumačenju prebivališta.

"... da je prebivalište mjesto na kojem se određena osoba trajno nastanila u namjeri da to bude centar njezinih životnih aktivnosti i interesa...", stoji tako u priopćenju predsjednika Upravnog suda u Splitu Silvia Čovića.

Ministarstvo uprave drugačije tumači zakon

Presudilo je to u odnosu na fiktivno prijavljeno prebivalište u Zagrebu. "Općinsko vijeće je dostavilo izjavu u spis da je dolazila na posao, dostavljene su još neki drugi dokazi, primjerice da je tamo imala i prijavljenog svog doktora", dodaje njezina odvjetnica.

Ministarstvo uprave drukčije je tumačilo zakon, a njihovo mišljenje je i dovelo do gubitka mandata Nosić.

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave poručuju da ne mogu komentirati sudske postupke ni presude. Spominju da su od policije tražili uvid u Uvjerenje o prebivalištu i da je iz njega vidljivo da je načelnica općine Lovreć odjavila svoje prebivalište s područja općine.

Pozivaju se i na zakon, kažu, prema zakonu odjava prebivališta s područja jedinice lokalne samouprave razlog je i za prestanak mandata općinskog načelnika po sili zakona. No, sudsku odluku Općina Lovreć mora poštovati, danas su bez komentara.

"Poništaj ove odluke znači da je ona pravomoćna, na nju se nema pravo žaliti nitko nego jedinica lokalne samouprave, u ovom slučaju Općina Lovreć treba donijeti novu i zakonitu odluku", zaključila je odvjetnica Margetić.

Pitanje je hoće li Anita Nosić prekršajno odgovarati zbog fiktivne prijave prebivališta u Zagrebu, trebala je vratiti i subvenciju od 46 tisuća kuna za stan, a još se čeka i odluka Povjerenstva za sukob interesa.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr