Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužna vijest iz Opatije

Vatrogasci se oprostili od posebnog člana društva: "Laj i dalje tamo negdje gore"

Uspomene na brojne potražne akcije Ite
Uspomene na brojne potražne akcije Ite Foto: Dobrovoljno vatrogasno društvo Opatija
Preminula je belgijska ovčarka Ita, istaknuti potražni pas Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Opatije. Bila je dio prvih K-9 timova, specijalizirana za traženje u otežanim uvjetima.

Vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Opatija u četvrtak su se pozdravili s preminulom Itom, belgijskom ovčarkom i vjernom članicom društva.

Bila je obučena za spašavanje iz ruševina, traženje nestalih u prirodi, traženje nestalih u lavinama, spašavanje u otežanim uvjetima, spašavanju iz helikoptera. Prvo je bila članica DVD-a Opatija, a zatim i JVP Opatija.

Ita je bila jedan od prvih potražnih vatrogasnih pasa, dio K-9 timova. K-9 je potražni tim koji čine posebno treniran pas te njegov vatrogasac vodič, a njen je timski igrač bio vatrogasac Zoran Ravnić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nema ozlijeđenih Ugašen požar u tvornici Plamen: Zapalilo se postrojenje topionice

Bila je istaknutiji potražni pas, a pomagala je svima ma gdje god bila: „Najznačajnija intervencija je svakako bio angažman sa vatrogascima VZPGŽ na potresu u Petrinji gdje se zaputila odmah nakon poziva za pomoć sa ostalom ekipom iz JVP Opatija i JVP Rijeka“, napisali su iz DVD-a Opatija u svojoj Facebook objavi.

Pročitajte i ovo Pas Proteo - 4 Zbogom, Proteo Omiljeni pas čuvenog potražnog tima uginuo u Turskoj: "Ispunio si svoju misiju. Hvala na tvom herojskom radu"


Ita je bila i dobitnica brojnih nagrada, a mentorirala je i svoju nasljednicu Tai. Vatrogasci su se od svoje članice oprostili puni emocija. „Ita, hvala ti na pomoći u stvaranju vatrogasnih K-9 timova i laj i dalje tamo negdje gore“, dodali su.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene